Yellen: zemlje G20 moraju hitno obuzdati krizu s nesigurnošću hrane

15.07.2022.

09:03

Autor: V.G./Hina/HRT

Sastanak ministara financija i guvernera G20

Sastanak ministara financija i guvernera G20

Foto: Sonny Tumbelaka / Reuters

Američka ministrica financija Janet Yellen u petak je pozvala zemlje skupine G20 da poduzmu hitne akcije kako bi obuzdali kratkoročnu krizu s nesigurnošću hrane potaknutu ruskim ratom u Ukrajini te kako bi se izbjegla ograničenja izvoza i gomilanje zaliha, čimbenika koji utječu na poremećaje tržišta

Yellen sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka G20 na indonezijskom otoku Baliju.

Obraćajući se sudionicima, kazala je da bi se zemlje trebale usredotočiti na mjere fiskalne potpore onima kojima je to najviše potrebno, umjesto da usvajaju skupe i regresivne potpore.

Također je pozvala članice G20 da potaknu potrošnju kao odgovor na izazove vezane uz sigurnost hrane, proizašle kao rezultat sukoba u Ukrajini, klimatskih promjena i ekonomskih šokova uslijed pandemije covida-19.

Ti su izazovi dodatno pogoršani, istaknula je Yellen, povećanjem cijena hrane, umjetnih gnojiva i energenata.

Ponovila je da ruski predsjednik Vladimir Putin "koristi hranu kao oružje rata" , navodeći "uništavanje poljoprivredne infrastrukture", krađu žita i poljoprivredne opreme te blokadu crnomorskih luka. najizravnije su pogođena siromašnija domaćinstva najsiromašnijih zemalja, istaknula je.

- Moramo poduzeti mjere kako bismo riješili kratkoročnu krizu s nesigurnošću hrane (...) Brzina i mudrost naših odluka će biti ključna da trenutnu krizu stavimo pod kontrolu, rekla je Yellen.

Posebice je pozvala multilateralne banke za razvoj, agencije hrane sa sjedištem u Rimu i Globalni program za poljoprivredu i sigurnost hrane (GAFSP) da hitno reagiraju.

Ne trebaju nam, rekla je Yellen, "nove institucije, već snažna koordinacija, dijeljenje znanja, istraživanje i razvoj, financiranje i akcija". Pozdravila je, međutim, uspostavu Globalnog saveza za sigurnost hrane.

Washington je u lipnju objavio da će namijeniti dodatnih 2,76 milijardi dolara vezano uz nesigurnost hrane, uz 2,8 milijardi koliko je već izdvojio od ruske invazije na Ukrajinu.

Također se financijski pridružuje inicijativama u sklopu Europske banke za obnovu i razvoj te Afričke razvojne banke.


Sastanak ministara financija i guvernera G20 u svjetlu rata u Ukrajini

Ministri financija i guverneri banaka zemalja G20 započeli su u petak sastanak u Indoneziji na kojem će, kako se očekuje, dominirati posljedice ruske invazije na Ukrajinu na globalno gospodarstvo, u trenutku dok inflacija raste, a izgledi za rast slabe.

- Svijet nas gleda, rekao je na otvaranju Sri Mulyani Indrawati, ministar financija zemlje domaćina Indonezije.

- Radnje koje poduzmemo imat će vrlo značajan učinak na sve nacije svijeta.

Dvodnevni sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka održava se na indonezijskom otoku Baliju, tjedan dana nakon što su ministri vanjskih poslova uputili salvu optužbi zbog ukrajinske invazije šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu.

U početku se očekivalo da će se rasprave usredotočiti na to kako najbolje potaknuti povratak gospodarskog rasta nakon pandemije koronavirusa, ali utjecaj rata u Ukrajini, s prehrambenom i energetskom krizom, sada je na vrhu dnevnog reda.

Itekako smo svjesni da je cijena našeg neuspjeha u dogovoru viša od onoga što si možemo priuštiti, upozorio je indonezijski ministar.

- Humanitarne posljedice za mnoge zemlje s niskim prihodima bile bi katastrofalne.

Uoči sastanka, američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da je "najveći izazov" za globalnu ekonomiju izazvao rat u Ukrajini, ističući da "predstavnicima Putinova režima ne bi trebalo biti mjesta na ovom forumu".

Vidimo posljedice ovog rata u svim dijelovima svijeta, posebno u cijenama energije i sve većoj nesigurnosti hrane, istaknula je.

Očekuje se da će razgovori na skupu odražavati crtu razilaženja između predstavnika zapadnih zemalja koji žele ekonomski izolirati Moskvu i velikih zemalja u razvoju koje se protive sankcijama Rusiji, s Kinom na ključnoj poziciji.

Ruski ministar financija Anton Siluanov trebao bi virtualno prisustvovati sastanku, dok je njegov ukrajinski kolega Sergej Marčenko također pozvan da se obrati putem interneta.

S obzirom da se predviđa izostanak konsenzusa o uzrocima aktualnih gospodarskih problema, te odgovornosti Rusije, neizvjesna je objava zajedničkih zaključaka.

Mnoge su zemlje na sastanak poslale predstavnike niže razine. Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde sudjelovat će na daljinu, dok će predsjednik Svjetske banke David Malpass biti odsutan.

Očekuje se da će osobno prisustvovati direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, koja je u srijedu upozorila na "pomračenje" globalnih gospodarskih izgleda.

Na dnevnom redu rasprava, kako se najavljuje, naći će se rješenja za ublažavanje utjecaja inflacije i prehrambene i energetske krize na najosjetljivije zemlje, financijska uključenost i globalna porezna reforma. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!