Stoltenberg: Rusija jača vojnu prisutnost na granicama s Ukrajinom

16.02.2022.

07:28

Autor: M.Š./HRT

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Johanna Geron / REUTERS

U Bruxellesu se održava sastanak ministara obrane država članica NATO-a, a jedna od tema je i sigurnosno stanje na istoku Europe. 

- Ovo je redovni sastanak, ali u izvanrednim okolnostima, nikada veće krize odnosa s Rusijom i nikada veće prijetnje miru. Ministar Mario Banožić i drugi ministri trebali bi kroz pet tematskih sjednica razmotriti sigurnosnu situaciju na istoku Europe jer je to za NATO goruće pitanje s obzirom na količinu ruskog naoružanja na ukrajinskoj granici. Kao jedan od mogućih odgovora jest ponovno aktuliziranje planova o četiri multinacionalne vojne postrojbe koje bi se rasporedile u Bugarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Što se tiče odnosa s Rusijom, Jens Stoltenberg rekao je da NATO nije dobio odgovor Moskve da se kroz produbljeni dijalog razgovara diplomatski i nađe rješenje za sva pitanja, uključujući naoružanje NATO-a na istoku, a što Rusija smatra prijetnjom. Glavni tajnik rekao je da Rusija šalje kontradiktorne izjave. S jedne strane, diplomatskim putem šalje da je spremna na deeskalaciju i na povlačenje, s druge strane informacije NATO-a govore da nema povlačenja vojske i da se radi o premještanju. Nove snage su na putu, prema saznanjima NATO-a. Stoltenberg je rekao da će NATO javno nastaviti iznositi ruske vojne planove, kako bi ih spriječili da ne dođe do izvršenja, rekla je u podnevnom Dnevniku, u javljanju iz Bruxellesa HRT-ova dopisnica Jasna Paro

video thumb

Stoltenberg: Rusija nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost

- Rusija nastavlja jačati vojnu prisutnost na granicama s Ukrajinom, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a koji "za sada" ne vidi nikakav znak deeskalacije, suprotno tvrdnjama Moskve.

- Nismo do sada ustanovili nikakvu deeskalaciju na terenu. Naprotiv, čini se da Rusija nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost (...) Rusija još može napasti Ukrajinu bez upozorenja, njezini su kapaciteti na licu mjesta" s više od 100.000 vojnika, ustvrdio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Na početku sastanka s ministrima obrane zemalja članica u Bruxellesu, Stoltenberg je rekao da Moskva poručuje da je spremna nastaviti ulagati diplomatske napore.

- Spremni smo razgovarati. Ali Rusija mora svoju riječ popratiti djelom, povući svoje snage, smiriti napetosti, rekao je.

- Pomno pratimo što radi Rusija. Konstatirali smo dolazak vojske i teške opreme, zatim povlačenje vojske, no oprema i kapaciteti su na licu mjesta, istaknuo je Stoltenberg.

- Želimo vidjeti stvarno povlačenje, trajno, ne samo neprestano kretanje vojnika (...) Spremni smo sastati se s Rusijom, ali pripremamo se na najgore, zaključio je.

video thumb

Ministri će kroz pet sjednica raspoređenih tijekom dva dana razgovarati, osim o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe, i ostalim ključnim temama Saveza poput pravedne raspodjele tereta, novog NATO-ovog Strateškog koncepta te odnosu s partnerskim državama i organizacijama.

Ministrima obrane Saveza na posebnoj sjednici posvećenoj suradnji između NATO-a i Europske unije pridružit će se i partneri iz Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!