12:44 / 02.12.2021.

Autor: Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Grlić Radman: Treba prekinuti zloupotrebu migranata na granici s EU-om

Sastanak OESS-a

Sastanak OESS-a

Foto: - / REUTERS

Potrebno je bez odgode prekinuti zloupotrebu migranata na granici s Europskom unijom, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na 28. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćio je u četvrtak MVEP.

- Duboko smo zabrinuti i zbog sve gore političke situacije u Bjelorusiji. Zloupotrebu migranata na granici s EU-om potrebno je bez odgode prekinuti, istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova u svom izlaganju.

Bjelorusija je u sukobu s EU-om zbog migranata koji su na njezinoj zapadnoj granici. Unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegov režim za hibridni napad korištenjem migranata koje dovodi s Bliskog istoka i upućuje na granice Latvije, Litve i Poljske.

Gordan Grlić Radman je na sastanku u Stockholmu pozvao na jačanje OESS-a jer su njezine članice suočene s brojnim izazovima.

- Glavni alati OESS-a - mjere izgradnje povjerenja i sigurnosti, terenske operacije i autonomne institucije, zaštita ljudskih prava, mira i stabilnosti, trebaju se dalje razvijati i modernizirati, kao i pravovremeno i realno financirati, kako bi bili učinkoviti, rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman osvrnuo se i na ulogu OESS-a u jugoistočnoj Europi.

- Posebno cijenimo ulogu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini u podršci stabilnosti, vladavini prava, demokratskim vrijednostima i institucijama. Snažno potičemo izbornu reformu i druge napore da se osigura legitimno, pravedno i nediskriminatorno političko predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba, istaknuo je Grlić Radman.

Na marginama sastanka Ministarskog vijeća, Grlić Radman se susreo s visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovom. Razgovarali su o položaju hrvatskih manjina u susjednim državama, s naglaskom na Srbiju i Crnu Goru, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman je još izrazio zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini i žaljenje zbog odluke o izbacivanju promatračke misije OESS-a na ruskim kontrolnim točkama Gukovo i Donjeck te pozvao na veće napore za rješavanje dugotrajnih sukoba u Gruziji i Moldaviji.

Osvrnuo se i na sukob u Gorskom Karabahu, čije je rješavanje ključni zadatak za OESS, dodaje se u priopćenju.

- Pohvaljujemo rad OESS-a u traženju trajnog rješenja nakon sporazuma o prekidu vatre i pozivamo Armeniju i Azerbajdžan na konstruktivan dijalog kako bi postigli sveobuhvatno rješenje spora, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!