09:42 / 09.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Plenković: Amazon zainteresiran za suradnju na području digitalizacije

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Inicijative triju mora, koji se održava u Sofiji. 

Šefovi izaslanstava jutro su počeli kratkom šetnjom po gradu, a onda je uslijedilo otvorenje i predsjednički panel: Put prema snažnijoj, ujedinjenoj i konkurentnijoj Europi. Premijer Plenković u svojem govoru poručio je da Hrvatska kao jedan od suosnivača inicijative ostaje predana njezinim nastojanjima. Istaknuo je važnost regionalnog povezivanja za izgradnju modernog gospodarstva kao i stratešku ulogu LNG terminala na Krku, izvijestio je Gordan Žvanović za podnevnik Dnevnik.

Energetsko i prometno povezivanje kao i izgradnja infrastrukture ključni su ciljevi Inicijative, a prekogranični i  regionalni projekti olakšavaju pristup novcu iz europskih fondova. Hrvatska je dosad uspješno uvrstila čak 11 svojih projekata u katalog Inicijative triju mora vrijedne gotovo milijardu i 800 milijuna eura.

Na marginama summita Plenković je održao bilateralne sastanke s estonskom predsjednicom, predstavnicima Amazona, poljskim te bugarskim predsjednikom.

S bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom premijer je razgovarao o daljnjoj gospodarskoj suradnji i suradnji u okviru same Inicijative, migracijama, borbi protiv COVID-19. Razgovarali su i o zajedničkoj ambiciji za pristupanje šengenskom prostoru i eurozoni.

- Prenio sam poruku Hrvatske da želimo da se što prije postigne rješenje između Bugarske i Sjeverne Makedonije i otklone zapreke da se započnu pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije u EU, a to bi onda podrazumijevalo i pregovore Albanije i EU, Hrvatska snažno zagovara tu politiku, rekao je.

U rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj ovaj tjedan potvrđeno je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu.

Ranije ovaj tjedan europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson poručila je da je potrebno obnoviti Schengen ukidanjem internih graničnih kontrola uvedenih tijekom pandemije te ga dovršiti primanjem Hrvatske, Bugarske i Rumunjske.

Dio šengenskog prostora su sve države članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Cipra i Irske s time da prve tri zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterije.

Potporu hrvatskom ulasku u Schengen pružila je i estonska predsjednica Kerstil Kaljulaid s kojom je Plenković održao bilateralni sastanak.

"Cijenimo potporu Estonije u ambiciji Hrvatske da postane članica šengenske i eurozone", napisao je Plenković o sastanku s estonskom predsjednicom s kojom je razgovarao i o gospodarskoj suradnji, napose u energetici i digitalizaciji, kao i naporima EU u borbi protiv COVID-19 te klimatskim izazovima.  

- Za Hrvatsku je digitalizacija, uz zelenu transformaciju, glavni prioritet korištenja sredstava odobrenog Plana oporavka i otpornosti. Uvjeren sam da nam iskustva Estonije mogu pomoći da što brže digitaliziramo sve vrste usluga na korist svih građana, kazao je nakon summita.

- Na sastanku s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom razmotrili smo sve aspekte bilateralne suradnje i mislim da je i taj sastanak bio koristan, rekao je.

Suradnja s Amazonom

Što se tiče sastanka s predstavnicima Amazona, Plenković je rekao da su zainteresirani za suradnju na području digitalizacije.

- Uputit ćemo ih na daljnje razgovore s čelnikom središnjeg državnog ureda za digitalno društvo, rekao je.

Razgovarali su o procesu digitalizacije u Hrvatskoj i o namjeri otvaranja regionalnog centra u Zagrebu te suradnji u digitalnoj transformaciji, što će kreirati i nova radna mjesta.

Plenković: LNG terminalom RH se upisala na energetsku kartu svijeta

LNG terminalom na Krku Hrvatska se u kontekstu energetske suradnje utisnula na kartu Europe i svijeta, rekao je premijer Andrej Plenković u petak u Sofiji gdje sudjeluje na samitu Inicijative triju mora.

Proteklih nekoliko godina Inicijativom triju mora nastoji se povezati zemlje srednje Europe u najširem smislu, od Baltika do obala Crnog mora i Jadrana, podsjetio je u izjavi za novinare.


Zemlje regije u tome imaju snažnu podršku Sjedinjenih Država, a Hrvatska kao sudionica ima cijeli niz projekata.

Istaknuo je pritom LNG terminal na Krku, koji se spominje od samog početka Inicijative.

- Hrvatska je upravo u ovoj godini otvorila svoj LNG terminal na Krku. U kontekstu energetske suradnje utisnuli smo se ne samo na kartu Europe nego i na kartu svijeta. Vjerujemo da je to veliki doprinos Hrvatske suradnji u energetskom sektoru u ovoj Inicijativi, zaključio je premijer.

Tri mora zajednički su inicirale Hrvatska i Poljska u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

LNG terminal na Krku  relevantan je za Hrvatsku jer se plinovodnom mrežom spaja s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.


Plenković je rekao da će Hrvatska kao sudionica Inicijative nastojati iskoristiti okupljanje sredstava i fondova za projekte koji su korisni za sve zemlje na tom području od Baltika do Jadrana i Crnog mora.

Inicijativa triju mora danas povezuje 12 zemalja članica EU-a - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.


Evo i poruke koju je uputio američki predsjednik:

- Sjedinjene Države bit će vam siguran partner na svakom koraku. Dijelimo vašu predanost da nastavite poboljšavati  integraciju i međusobne regionalne veze. To vas može još više povezati s institucijama Europske unije dovršavajući dugogodišnji cilj Europe, cjelovite, slobodne i u miru, poručio je američki predsjednik Joe Biden.


video thumb

Plenković o summitu

- Prvi ovakav summit bio je u Dubrovniku 2016., nastavlja se suradnja uključenih država. Temeljna područja suradnje su promet, energetika, digitalizacija, sve što zemlje žele su bolja infrastrukturna, energetska i digitalna povezanost. Ovdje je posebno važno što ima snažna podrška SAD-a, Njemačke, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Japana. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i kvalitetan i drago mi je da Hrvatska nastavlja svoju suradnju, rekao je premijer nakon summita.

- Između četvrtine i trećine turista koji dolaze u Hrvatsku su upravo iz zemalja koje su dio Inicijative triju mora. U ukupnoj vanjskoj trgovinskoj razmjeni između četvrtine i trećine se odnosi na zemlje koje su u Inicijativi, to su nama važni partneri. Izgradnjom LNG terminala Hrvatska je realizirala jedan od najvažnijih projekata koji je Hrvatsku stavio na energetsku kartu Europe i svijeta na način kako prije nismo bili. To se ovdje uvažava. Projekti koji se tiču cestovne, energetske ili lučke infrastrukture trebaju biti idući koraci koje ćemo realizirati s ostalim izvorima međunarodnog financiranja, dodao je Plenković.

Dubrovnik forum

Nakon završetka summita, Plenković putuje u Dubrovnik na otvorenje "Dubrovnik foruma" na kojem će ove godine biti 10 ministara vanjskih poslova, šef diplomacije EU-a Josep Borell kao i novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit.

U Dubrovnik dolazi povjerenica EK Dubravka Šuica, brojni diplomati te predstavnici međunarodnih organizacija poput OECD-a. 

Ovogodišnji forum posvećen je utjecaju pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!