Sastanak Wanga i Lavrova: Kina i Rusija jačaju suradnju

30.03.2022.

17:03

Autor: HRT/Hina

Susret Lavrova i Wanga

Susret Lavrova i Wanga

Foto: Rusko Ministarstvo vanjskih poslova / Twitter

Moskva i Peking će "odlučnije" razvijati bilateralne veze i snažiti suradnju, rekao je u srijedu kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nakon sastanka u istočnoj Kini s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Dvije strane su također osudile nelegalne i kontraproduktivne sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezinog djelovanja u Ukrajini, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Wang i Lavrov su se sastali u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, gdje je Kina domaćin dvodnevnih multilateralnih sastanaka o Afganistanu.

- Obje strane žele odlučnije razvijati bilateralne veze i optimističnije su glede promicanja suradnje u raznim područjima, rekao je Wang. Poručio je da je "Kina voljna u suradnji s Rusijom u novom razdoblju podići međusobne odnose na višu razinu, rukovodeći se dogovorom dvaju šefova država".

Susret dvaju ministara uslijedio je nešto više od mjesec dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, koju naziva "posebnom operacijom", a na koju je Zapad odgovorio oštrim ekonomskim sankcijama.

Kako biva sve izoliranija u globalnom financijskom sustavu i lancima opskrbe, Rusija se za potporu i partnerstvo okrenula Kini. Kina nije osudila napad Rusije na Ukrajinu, a u srijedu je ponovo iskazala potporu mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da je Lavrov izvijestio Wanga o napretku vojnih operacija u Ukrajini i stanju pregovora.

- Strane su se složile da su nelegalne i jednostrane sankcije SAD-a i njegovih satelita Rusiji kontraproduktivne", stoji u priopćenju ministarstva. Rusija i Kina će, suglasni su Lavrov i Wang, nastaviti jačati strateško partnerstvo i "jednim glasom" govoriti o globalnim stvarima.

Wang je kazao da su bilateralni odnosi "izdržali test turbulentnih događanja na međunarodnoj sceni". Uoči Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu, dvije su zemlje objavile da njihovo strateško partnerstvo "ne poznaje granicu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!