14:38 / 12.01.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Sattler i Nelson: Mostar primjer za izbornu reformu u BiH

Gordon Nelson i Johann Sattler preuzeli plakete počasnih građana Mostara

Gordon Nelson i Johann Sattler preuzeli plakete počasnih građana Mostara

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Veleposlanik SAD-a u BiH Gordon Nelson i posebni predstavnik EU za BiH Johann Sattler poručili su kako Mostar može biti dobar primjer za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini o kojoj mjesecima pregovaraju Hrvati i Bošnjaci.

Njima dvojici su u Mostaru uručene plakete te su proglašeni počasnim građanima toga grada zbog doprinosa održavanju lokalnih izbora koji su u prosincu 2020. u Mostaru održani nakon 12 godina. Odluku o dodjeli titule počasnih građana donijelo je krajem prošle godine Gradsko vijeće Mostara zbog uloge koju su imali posredujući u dogovoru vodećih hrvatskih i bošnjačkih političara Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o izmjeni izbornih propisa, zahvaljujući čemu u prosincu 2020. održani prvi lokalni izbori nakon više od desetljeća. Izabrano je novo Gradsko vijeće, a početkom prošle godine gradonačelnik i nova uprava, te je grad počeo normalno funkcionirati.

Plakete Sattleru i Nelsonu na svečanoj sjednici u gradskoj vijećnici uručili gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Američki veleposlanik u BiH izjavio je kako je Mostar dugo bio simbol 'pat pozicije u politici', te je ocijenio kako je kompromis pobijedio. Izrazio je očekivanje kako će Mostar biti poticaj za provedbu drugih reformi.

- Zato je meni bilo važno doći danas ovdje, ne da primim ovo priznanje, nego kako bih potvrdio važnost lekcije kojoj nas je poučio Mostar - onoj o značaju dijaloga i kompromisa, rekao je američki veleposlanik.

Posebni predstavnik EU u BiH i voditelj Izaslanstva EU u Sarajevu Johann Sattler rekao je kako se iz Mostara šalje važna poruka za izmjenu Izbornoga zakona i ograničene reforme ustava zemlje.

- Ono što sada pokušavamo učiniti je nešto slično i na polju reforme izbornog zakonodavstva i Ustava BiH. Mostar je sada primjer što je moguće kada postoji dobra politička volja i što se sve može uraditi kada se ujedine svi partneri, ključni partneri, a oni u BiH su EU i SAD, rekao je Sattler.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić izrazio je očekivanje da će američka i europska administracija ostati dosljedne i pomoći da se provede i drugi dio mostarskoga sporazuma koji je uz održavanje izbora u Mostaru predvidio i postizanje izmjena Izbornoga zakona.

Upravo uz posredovanje veleposlanika Nelsona i Sattlera, te potporu predstavnika Velike Britanije, Ureda visokog predstavnika i misije OESS-a u BiH, sredinom lipnja 2020. su vodeći politički dužnosnici Hrvata i Bošnjaka, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, potpisali dva sporazuma. Jedan o održavanju izbora u Mostaru, a drugi o izmjeni Izbornoga zakona kako bi se otklonila diskriminacija prema manjinama koje se ne mogu kandidirati na najviše pozicije u državi sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, te zajamčilo legitimno političko predstavljanje bez preglasavanja prema presudi Ustavnoga suda u predmetu Bože Ljubića. To je posebno važno Hrvatima u BiH budući su im Bošnjaci u tri navrata izabrali člana BiH Predsjedništva, te dva puta popunili Dom naroda i izabrali izvršnu vlast u Federaciji BiH bez njihovih vodećih stranaka.

Sredinom prošle godine ti su se razgovori podigli na višu razinu jer su u njih uključeni posebni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica Odjela za Europu i Aziju pri Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst. Do sada nije postignut dogovor, a novi razgovori trebali bi se održati sljedećeg tjedna kada bi ovaj dvojac trebao stići u BiH.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u BiH u listopadu ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!