Saudijska Arabija: Ne znamo gdje je Khashoggijevo tijelo

21.10.2018.

22:25

Autor: M.A./B.S.LJ./HRT

default error photo
Zanijekao je umiješanost saudijskih vlasti u njegovo ubojstvo, koje je nazvao golemom pogreškom.
U ekskluzivnom intervjuu za Fox News saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir rekao je da Saudijska Arabija ne zna gdje je tijelo ubijenog novinara Jamala Khashoggija. Zanijekao je umiješanost saudijskih vlasti u njegovo ubojstvo, koje je nazvao golemom pogreškom. London, Pariz i Berlin u zajedničkom priopćenju od režima traže činjenice, a u utorak će o ubojstvu govoriti i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Saudijski režim pokušava se distancirati od ubojstva novinara. Ministar vanjskih poslova tvrdi da osobe povezane sa zločinom nisu imale bliske veze s državnim vrhom i da prijestolonasljednik Muhamed bin Salman za njega nije znao.

"Počinitelji su djelovali izvan svojih ovlasti. Učinjena je golema pogreška, a još su sve pokušali prikriti. To je neprihvatljivo za bilo koju vlast, ali se, nažalost, takvo što događa", kazao je al-Jubeir. Kaže i da se istraga nastavlja i da može potrajati. "Kada završi istraga i činjenice budu objavljene, odgovorni će biti poznati i kažnjeni. Uspostavit ćemo i sustav koji će spriječiti da se ovako što ponovi", poručio je.

Saudijska Arabija zasad ne uspijeva uvjeriti svijet da režim nije povezan s monstruoznim ubojstvom. Rijad ga je priznao tek nakon golemog međunarodnog pritiska, a London, Pariz i Berlin traže činjenice.  

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je taj čin. "Hitno treba rasvijetliti što se dogodilo, a još smo daleko od toga. Slažem se s onima koji kažu da se u ovim okolnostima ne može nastaviti izvoz oružja", poručila je između ostalog. I Rand Paul, senator iz Kentuckyja misli da trebaju prestati prodavati oružje Saudijskoj Arabiji i pokrenuti raspravu s njima o tome žele li biti saveznik ili neprijatelj.

Američki predsjednik Donald Trump, međutim, ne želi dovesti u pitanje ugovore o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji vrijedne 110 milijardi dolara. "Nisam zadovoljan dok ne dobijemo odgovor. Ali napravljen je prvi korak. Dobar je, no ja želim odgovor", rekao je.

Rekao je i kako postoji mogućnost da princ Salman nije znao za ubojstvo te podsjetio da bi raskidom veza sa Saudijskom Arabijom više izgubio SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!