Saudijska Arabija: Prvi let sa ženskom posadom

21:06 / 21.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Flyadeal

Flyadeal

Foto: Buddy Spike / Shutterstock

Niskotarifna aviokompanija flyadeal priopćila je u subotu da je obavila let u Saudijskoj Arabiji s posadom u kojoj su bile same žene, što je prvi put u toj ultrakonzervativnoj zemlji koja želi popraviti svoj ugled.

Let je u četvrtak povezao glavni grad Rijad i obalni grad Džedu, na zapadu, rekao je Imad Iskandarani, glasnogovornik flyadeala.

2019. vlasti su izvijestile o prvom letu s kopilotkinjom.

Nakon dolaska mladog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji je stvarni vladar monarhije od 2017., Saudijska Arabija se počela pomalo otvarati u pogledu prava žena kojima je tada dopušteno da voze automobil.

Premda se zemlja, u kojoj se nalaze najsvetija mjesta islama, otvorila zabavi, vlast Mohameda bin Salmana prate neumoljiva politička ograničenja, pa nevladine organizacije redovito upozoravaju na povrede ljudskih prava.

Početkom svibnja Saudijska Arabija je najavila svoj plan da postane svjetsko središte zračnog prometa i da utrostruči godišnji promet kako bi do kraja desetljeća dosegnuo 330 milijuna putnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!