Saudijski princ i Blinken razgovarali o nizu bilateralnih pitanja

07.06.2023.

20:01

Autor: Hina/HRT/V.G.

Antony Blinken i Mohammed bin Salman

Antony Blinken i Mohammed bin Salman

Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court / Reuters

Američki državni tajnik Antony Blinken imao je u srijedu otvoren i iskren razgovor sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom o nizu bilateralnih pitanja, rekao je američki dužnosnik.

Najviši američki diplomat stigao je kasno u utorak u Saudijsku Arabiju u dugo očekivani posjet usred zategnutih veza zbog produbljivanja neslaganja o svemu, od politike prema Iranu do pitanja regionalne sigurnosti, cijena nafte i ljudskih prava.

Blinken i saudijski prijestolonasljednik sastali su se na sat i 40 minuta, rekao je američki dužnosnik. Razgovarali su o Izraelu, sukobu u Jemenu, nemirima u Sudanu i pitanjima ljudskih prava.

- Postojao je dobar stupanj konvergencije u potencijalnim inicijativama u kojima dijelimo iste interese, ali smo također prepoznali u čemu se razlikujemo, rekao je američki dužnosnik.

Očekivalo se da će dobrim dijelom rasprave dominirati moguća normalizacija veza Saudijske Arabije i Izraela, iako su dužnosnici umanjili vjerojatnost bilo kakvog skorog i većeg napretka po tom pitanju.

- Razgovarali su o potencijalu za normalizaciju odnosa s Izraelom i dogovorili nastavak dijaloga o tom pitanju, rekao je kratko američki dužnosnik.

Saudijska Arabija, moćna država na Bliskom istoku i dom dva najsvetija islamska svetišta, dala je svoj blagoslov zaljevskim susjedima Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu da uspostave odnose s Izraelom 2020. godine pod američkom administracijom tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Rijad nije slijedio taj primjer, ali je u travnju obnovio veze s Iranom, regionalnim rivalom i najvećim neprijateljem Izraela.

Razvoj civilnog nuklearnog programa jedan je od uvjeta Rijada za normalizaciju veza s Izraelom, rekao je izvor upoznat s razgovorima, čime je potvrdio napis New York Timesa iz ožujka. Saudijski ili američki dužnosnici nisu to javno potvrdili.

Dva dana nakon Blinkenova posjeta, Rijad će biti domaćin velike arapsko-kineske investicijske konferencije.

Jonathan Fulton, nerezidentni viši suradnik Atlantskog vijeća, rekao je da će Kina pomoći Saudijcima u sektorima u kojima Sjedinjene Države neće, ali da Rijad s Pekingom nema istu dubinu odnosa kao s Washingtonom.

- U ovom trenutku ja bih i dalje karakterizirao američko-saudijske odnose kao strateške, a kinesko-saudijske kao transakcijske, rekao je Fulton.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!