Saudijski princ najavio jaču suradnju s Hrvatskom

16.02.2022.

14:09

Autor: V.K./HRT/Hina

Grlić Radman sa sudijskim kolegom

Grlić Radman sa sudijskim kolegom

Foto: Dnevnik / HRT

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je u srijedu u Zagrebu da njegova zemlja treba jačati gospodarsku suradnju s Hrvatskom i biti ovdje poslovno aktivnija.


Princ Faisal bin Farhan Al Saud prvi je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije u posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu se danas sastao s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Saudijski ministar Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da je sa šefom hrvatske diplomacije razgovarao o tome "kako bi saudijske tvrtke mogle biti aktivnije u Hrvatskoj".

Zagreb i Rijad uskoro bi trebali potpisati Opći sporazum o suradnji, koji će "koristiti našim zemljama", rekao je Radman koji će ove godine ići u uzvratni posjet saudijskom kolegi. Tom prilikom će se organizirati gospodarski forum u Saudijskoj Arabiji.

- Hrvatska pridaje veliku važnost prvom posjetu kao važnom koraku prema intenziviranju naših odnosa, rekao je Grlić Radman na Zrinjevcu.

Hrvatska i Saudijska Arabija su "prijateljske zemlje, bez otvorenih pitanja" i s "potencijalom unaprjeđenja gospodarskih odnosa", istaknuo je.

Saudijski ministar rekao je da u viziji S. Arabije 2030. diverzifikacija gospodarstva, pri čemu će se staviti naglasak na druga područja poput turizma.

- U turizmu je Hrvatska vrlo iskusna s obzirom na njezinu prekrasnu obalu, rekao je Faisal bin Farhan Al Saud i dodao da bi Hrvatska svojim "iskustvom i stručnjacima" mogla i na tom polju surađivati sa Saudijskom Arabijom.

Ministri su razgovarali prvenstveno o gospodarskoj suradnji, ali i o situaciji na Bliskom istoku te na jugoistoku Europe. Grlić Radman je zahvalio saudijskom kolegi jer su poslali 11,5 tona zaštitnih maski Hrvatskoj u pandemiji.

Grlić Radman je istaknuo također da se Hrvatska "oduvijek odnosila prema islamu s najvećim poštovanjem i uvažavanjem" i dodao da su "hrvatski put uspješnog religijskog suživota" prepoznale i druge zemlje.

Saudijski ministar vanjskih poslova susret će se i s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvije zemlje očito jačaju diplomatske odnose jer je u studenome u Zagrebu bio saudijski ministar za vjerska pitanja Abdullatif bin Abdulaziz Al-Šeik, što je bio prvi službeni posjet nekog saudijskog ministra Hrvatskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!