Babić Galić o Crnoj Gori: Teško do natpolovične većine koja jamči stabilnost

11.06.2023.

19:51

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić

Savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić

Foto: HTV / HRT

U središnjem dnevniku HRT-a gostovala je savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić. Govorila je o održanim izborima u Crnoj Gori, ali i o političkoj situaciji u toj zemlji. Osvrnula se i na pitanje hrvatske nacionalne manjine okupljene oko Hrvatske građanske inicijative.

Vanda Babić Galić istaknula je važnost formiranja stabilne vlade u Crnoj Gori. Objasnila je koje kombinacije postoje kada je u pitanju formiranje koalicija.

- Pa, bilo bi lijepo kad bi Crna Gora konačno dobila stabilnu vladu, no ako relativni pobjednik bude pokret Europa sad, očekivalo bi se da koalira zajedno s koalicijom Bečića i sadašnjeg premijera Abazovića, odnosno demokrata i Ure. No, dodatni problem je što je nedavno premijer sadašnje Crne Gore optužio predsjednika pokreta Europa sad Milojka Spajića, za kriminal s kriptovalutama, pa ishod toga će nam pokazati na koji način i kako će se riješiti pitanje sastavljanja takve vlade koja bi uključivala i bošnjačku manjinu, i albansku manjinu i naravno hrvatsku manjinu, rekla je.

Osvrnula na političku budućnost Crne Gore, smatra kako će se teško ostvariti natpolovična većina. Dodala je kako misli da će Crna Gora uspjeti naći svoj put.

- Ono što je sigurno, da će teško biti postići taj postotak gdje će biti natpolovična većina koja bi jamčila stabilnost Crnogorske vlade, ali ono što znamo sigurno je da Crnu Goru čeka jedno turbulentno, burno i vrlo teško razdoblje, ali sigurna sam da će se riješiti na neki način da Crna Gora izađe na konačno pravi put, nastavila je.

Europske integracije, mala izlaznost, hrvatska manjina


Babić Galić se osvrnula na rad Crne Gore kada su u pitanju euroatlantske integracije. Rekla je kako koaliranje s nekim prosrpskim ili proruskim opcijama znači kraj EU puta zemlje.

- Mi smo svjesni da u posljednje tri godine Crna Gora tapka na mjestu kada su europske integracije u pitanju i ono što je za očekivati je da snažno zaokrene europskim korakom prema zapadu gdje pripada. No, ako buduća vlada Crne Gore bude prinuđena koalirati s prosrpskim, ruskim koalicijama, onima koji za vrijeme izbora su pozivali na izlazak Crne Gore iz NATO saveza ili nepriznavanje, odnosno povlačenje priznanja Kosova, onda nećemo gledati europsku Crnu Goru, a ja se nadam da do toga neće ni doći, rekla je.

Također smatra kako je došlo do svojevrsnog zamora politikom.

- Malu izlaznosti smo očekivali. Čuli ste i u prilogu, ljudi su umorni, stalno su izbori, no ovi su izbori jako važni i posebno za nas Hrvate. Nije tajna da su Hrvati uvijek na izborima glasali za one stranke koje su promovirale vladavinu prava i europski put. Tako će to biti i danas, dodala je.

Otkrila je kako hrvatska nacionalna manjina okupljena oko Hrvatske građanske inicijative ima podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

- Glasat će, nadam se, za svoju stranku, za Hrvatsku građansku inicijativu koju podupire i Hrvatska i hrvatska Vlada. Uostalom, predstavnici Hrvata i građanske inicijative su bili kod nas, bili su u Ministarstvu obrane i dobili punu potporu i ministra obrane, i Hrvatskog sabora i premijera osobno, dakle i Vlade Republike Hrvatske. To je dalo snagu Hrvatima u Crnoj Gori da budu jedinstveni, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!