22:46 / 15.03.2018.

Autor: B.S./S.M./HRT

Scaparrotti: Ruska snažna kampanja na Balkanu

Screenshot facebook C.Scaparrotti

Screenshot facebook C.Scaparrotti

Foto: - / -

Glavni zapovjednik NATO-a u Europi, general Curtis Scaparrotti, svjedočio je pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma o sigurnosnim izazovima u Europi.

Glavni zapovjednik NATO-a u Europi, general Curtis Scaparrotti, svjedočio je pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma o sigurnosnim izazovima u Europi.

Kao i u prošlotjednom svjedočenju pred Senatom, general Scaparrotti govorio je o ambicijama Rusije da promijeni svjetski poredak i osnaži svoj utjecaj u Europi, te podrivanju NATO-a. Kazao je i kako Rusija vodi snažnu kampanju na Balkanu dajući snažnu potporu političkim opcijama koje se protive euroatlantskim integracijama. No, general Scaparrotti ovaj put nije apostrofirao nijednu zemlju posebno.

U prošlotjednom svjedočenju pred Kongresom, kazao je kako je posebno zabrinut zbog ruskog utjecaja na Srbiju. Postoji očigledna povijesna povezanost, osjećaj pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i veća mogućnost za ruski utjecaj, svjedočio je američki general.

Ta je izjava izazvala burne reakcije u Beogradu. Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ustvrdio je da je američki general optužio Srbiju da je opasnost za Balkan.

U međuvremenu se oglasio Pentagon objavivši da je Vulinov komentar utemeljen na netočnoj informaciji. U srbijanskim medijima počele su se pojavljivati dezinformacije kojima je generalu Scaparrottiju pripisana netočna izjava u cilju raspirivanja srbijanskih osjećaja protiv njega i protiv Sjedinjenih Država, rekao je glasnogovornik Pentagona Johnny Michael.

Reuters javlja kako je dužnosnik Europskog zapovjedništva američke vojske koji je želio ostati neimenovan  za dezinformacije okrivio rusku novinsku agenciju Sputnik i druge medije. Dodao je da je ruski utjecaj pridonio jačanju protuameričkih osjećaja u Srbiji, javila je za HRT dopisnica iz SAD-a Branka Slavica.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!