15:37 / 04.05.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Schallenberg: Nema promjena granica, stabilnost BiH ključna za stabilnost regije

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je u utorak u Sarajevu kako se "igraju vatrom" svi oni koji razmišljaju o promjeni granica na Balkanu, istaknuvši da ni njegova zemlja ni Europska unija to neće dopustiti.

Schallenberg je boravio u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka sa šeficom diplomacije Biserom Turković kazao je novinarima da različiti fantomski non paperi, kojima se sugeriraju neke nove granice u regiji, nikomu ozbiljnom nisu prihvatljivi, a posebice ne kada dovode u pitanje cjelovitost BiH kao države.

- Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmetom pregovora, poručio je Schallenberg dodajući kako se svatko tko se ponaša drukčije igra vatrom. Stabilnost BiH, kako je istaknuo, ključna je za stabilnost cijele regije.

Pozvao je da se ova godina koja u BiH nije izborna iskoristi za provedbu reformi kako bi zemlja mogla napredovati prema članstvu u EU-u jer ona tamo pripada, baš kao i sve druge države zapadnog Balkana.

- Kristalno je jasno da je budućnost regije u EU-u, kazao je Schallenberg dodajući kako iz Beča prenosi jasnu poruku da Austrija ovaj dio Europe neće ostaviti na cjedilu.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković potvrdila je kako je sa Schallenbergom razgovarala i o skoroj raspravi o stanju u BiH koja je planirana na Vijeću za vanjske poslove EU-a, kao i u Europskom parlamentu.

Hrvatska je ranije uime šest država EU-a za tu raspravu podnijela svoj non paper čiji je cilj potaknuti provedbu reformi i ubrzanje europskog puta BiH, koja po općoj ocjeni uglavnom samu sebe blokira besplodnim raspravama o budućnosti i stalnim jačanjem etničkih napetosti.

Turković je kazala kako bi u EU-u trebali biti svjesni da, unatoč negativnoj retorici nekih političara iz BiH, većina građana te zemlje i dalje želi da ona postane članicom EU-a i NATO-a.

- Nadam se da će nam EU pomoći prevladati unutarnje opstrukcije i provesti reforme nužne za status kandidata za članstvo u Uniji. Svi moraju biti svjesni da se pojedine političke snage u BiH koriste ustavnim mogućnostima veta i blokade da onemoguće reforme i napredak na putu prema EU-u, a zatim tvrde da BiH nije funkcionalna zemlja, kazala je Turković. Dodala je kako vjeruje da međunarodna zajednica "ima mogućnost deblokirati institucije u BiH" i tako potaknuti pozitivne procese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!