Schmidt ima snažnu potporu Zapada za djelovanje u BiH, prijetnje iz RS-a neprihvatljive

08.02.2023.

12:39

Autor: Hina/HRT/A.S.

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Sve države članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), osim Rusije, snažno podupiru djelovanje i poziciju visokog predstavnika Christiana Schmidta i oštro osuđuju prijetnje kojima je izložen, priopćili su iz njegova ureda (OHR).


Reagirajući na pokušaje osporavanja Schmidtova statusa i ovlasti, koji dolaze uglavnom iz Republike Srpske, veleposlanici država članica Upravnog odbora PIC-a, tijela koje je zaduženo nadzirati provedbu Daytonskog sporazuma, očitovali su se zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli "čvrstu i dosljednu potporu visokom predstavniku i njegovoj ulozi u BiH".

Veleposlanici su naveli da tu izjavu daju zbog nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, usmjerenih protiv visokog predstavnika Schmidta. Nisu precizirali o kojim se točno prijetnjama radi, o čemu se ni sam Schmidt nije do sada javno očitovao.

- Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika pridonose podjelama u društvu i skreću pozornost s bitnih reformi koje su potrebne BiH, stoji u izjavi veleposlanika najvećih država EU-a te Europske komisije, SAD-a, Kanade Velike Britanije, Japana i Turske koja u PIC-u predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

Članica Upravnog odbora PIC-a nominalno je i Rusija, no ta je zemlja praktično zamrznula svoje djelovanje u tom tijelu nakon što se godinama konfrontirala s predstavnicima svih drugih država i tražila da se dužnost visokog predstavnika ukine, a OHR zatvori, jednostrano podupirući pozicije političara iz reda bosanskih Srba.

Predvođeni sadašnjim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom oni uporno osporavaju legitimitet Schmidtu uz obrazloženje da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Sam Dodik Schmidta je prije nepuna dva tjedna vrijeđao tvrdnjama da je "lažljivac i prevarant".

Nakon što je Schmidt ranije ovog mjeseca najavio kako će predložiti da sva međunarodna financijska pomoć RS-u bude uvjetovana poštovanjem Daytonskog sporazuma i prestankom secesionističkog djelovanja, slijedila je serija napada i drugih entitetskih dužnosnika.

- Bez obzira na to što ga mi u Republici Srpskoj ne priznajemo, bit ćemo prinuđeni i proglasiti ga persona non grata, zaprijetio je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić proglašavajući ujedno Schmidta zagovornikom "fašistoidnih tendencija".

Iz upravnog odbora PIC-a u srijedu su im poručili da će Schmidt nastaviti djelovati u skladu sa svojim mandatom i OHR neće biti zatvoren sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uvjeta koji su definirani još 2008., a podrazumijevaju rješavanje pitanja državne imovine, fiskalnu održivost i vladavinu prava.

Jedan od ključnih uvjeta je i da BiH prije zatvaranja OHR-a mora osigurati punu političku stabilnost, što je sada daleko od realnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!