Schmidt: Političari iz RS pritiscima na Ustavni sud BiH krše ustav i vladavinu zakona

17.06.2023.

15:52

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u subotu političare iz Republike Srpske da svojim pritiscima na državni Ustavni sud krše ustav i ugrožavaju vladavinu prava, pozvavši ih da s tim odmah prestanu.

Christian Schmidt je reagirao nakon što je jedini sudac iz reda bosanskih Srba u Ustavom sudu BiH Zlatko Knežević najavio kako će zatražiti odlazak u prijevremenu mirovnu, a to je učinio nakon što ga je parlament RS na poticaj Milorada Dodika pozvao da podnese ostavku i na taj način omogući "delegitimiranje" tog suda.

- Sudac Knežević izložen je neprihvatljivom pritisku neodgovornih političara. Podrivanje nezavisnosti bilo kojeg suca protivno je temeljnim načelima vladavine prava i predstavlja protuustavni čin, izjavio je Schmidt u objavi na Twitteru.

Pozvao je političare i parlament RS da odmah prekinu kampanju protiv Ustavnog suda i njegovog legitimiteta, no iz tog entiteta odmah su odgovorili najavom kako će ubrzo donijeti zakon kojim će zabraniti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom listu RS pa one neće imati nikakvu pravnu snagu.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić sazvao je posebnu sjednicu parlamenta za 21. lipnja, a u dnevni red je uvrstio samo prijedlog te odluke.

RS osporava Schmidtov mandat


Vlasti RS osporavaju mandat Christiana Scmidta jer ga zahvaljujući blokadama Rusije i Kine nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN.

Istodobno osporavaju i presude Ustavnog suda BiH i odbijaju provoditi one koje im se ne sviđaju, a sada kane dovesti u pitanje i legitimitet tog suda tako što u njemu više neće biti sudaca srpske nacionalnosti.

Dva suca Ustavnog suda BiH bira parlament RS, a četiri parlament Federacije BiH dok tri inozemna suca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Pozicije jednog suca iz RS i jednog iz Federacije trenutačno su upražnjenje zbog umirovljenja dvojice sudaca koji su ranije obnašali te dužnosti.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe zaduženo za pitanja demokratskih standarda kroz vladavinu prava, također je upozorila kako su neprihvatljivi napadi iz RS na Ustavni sud odnosno na njegove suce koji moraju biti zaštićeni od bilo kakvih političkih pritisaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!