12:43 / 03.08.2021.

Autor: HRT/Hina

Schmidt se sastao s dvojicom članova Predsjedništva BiH

Christian Shmidt

Christian Shmidt

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kazao je u utorak kako je odlučan doprinijeti promeni sadašnjeg stanja u BiH te kako za to ima snažu potporu cijele međunarodne zajednice. Dan nakon što je preuzeo novu dužnost njemački je političar u Sarajevu održao prvi službeni sastanak s članovima Predsjedništva BiH, no na njemu su bili samo predsjedatelj Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik nije došao, a ranije je najavio kako se sa Schmidtom uopće ne kani sastajati jer smatra da on nije zakonito postavljen na dužnost visokog predstavnika jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN. Dodik i ostali dužnosnici iz reda srpskog naroda odlučili su za sada zamrznuti svoj rad u središnjim tijelima vlasti BiH sve dok se ne povuče zakon kojega je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i kojim se sankcionira nijekanje ratnih zločina.

Pri službenom preuzimanju dužnosti Schmidt je jučer istaknuo da u BiH prije svega dolazi kao prijatelj te kako je potrebno razgovarati ne samo s njezinim dužnosnicima nego i građanima. 

- Preuzimam funkciju s velikom odlučnošću da pomognem ovdašnjem narodu. Onima koji svakodnevno naporno rade kako bi uzdržavali obitelj, koji žele mirnu budućnost za svoju djecu i žele izgraditi život za sebe i druge. Spomenutu zadaću obavljat ću duboko poštujući one koji su patili u ratu i one koji su počeli raditi na boljoj budućnosti u europskoj BiH, kazao je Shmidt. 


Najavio je kako će se rukovoditi odredbama Daytona i ustava BiH, a računa na punu suradnju tijela vlasti te zemlje. Istaknuo je kako integriret BiH kao suverene države s dva entiteta mora biti zaštićen, a najavio je kako će se uz pomoć međunarodne zajednice BiH vratiti na dnevni red međunarodne zajednice. Kazao je i da žali jer Dodik nije došao na sastanak, ali je uvjeren kako će uslijediti prilika i za susret s njim jer je to u interesu svih građana BiH.

Šefik Džaferović je pak kazao kako od Schmidta očekuju odlučnost u provedbi mandata koji mu je povjeren. Dodao je kako je najvažnije raditi na tome da se nastavi provedba reformi, a posebice 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija, kao i onih koje bi trebale osigurati članstvo zemlje u NATO-u.

- Tijela vlasti stoga moraju funkcionirati. Nitko ih nema pravo blokirati, kazao je Džaferović ističući kako je to obveza koja proistječe iz odredbi Daytonskog sporazuma. Dodao je kako je Dodik napravio veliku grešku nedolaskom na sastanak sa Schmidtom jer time, kao i blokadama, nitko neće ništa dobiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!