22:23 / 10.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Scholz baltičkim zemljama zajamčio solidarnost

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Pool / Reuters

 Njemački kancelar Olaf Scholz zajamčio je u Berlinu čelnicima Estonije, Litve i Latvije solidarnost u vezi s pojačanim vojnim aktivnostima Rusije u neposrednoj blizini ovih zemalja.

Baltičke zemlje su neposredno pogođene zabrinjavajućim aktivnostima koje potiče Rusija, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz prilikom susreta s estonskom premijerkom Kajom Kallas, latvijskim premijerom Krisjanisom Karinsom i litavskim predsjednikom Gitanasom Nausedom u Berlinu.

Scholz je naglasio kako Njemačka i baltičke članice Europske unije dijele zajednički stav glede ukrajinske krize i ruskih vojnih provokacija, poput zajedničkih vojnih manevara u Bjelorusiji.

- Mi ozbiljno shvaćamo brige naših partnera. Važno mi je naglasiti da smo na vašoj strani, rekao je Scholz koji bi sljedećeg tjedna trebao otputovati na razgovore u Moskvu i Kijev.

On je početkom ovog tjedna već na temu napetosti oko Ukrajine razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu te s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Andrzejom Dudom u utorak u Berlinu.

Trenutno se radi, ni manje ni više o tome da spriječimo rat u Europi, rekao je Scholz i najavio povećanje broja njemačkih vojnika koji u sklopu NATO postrojbi borave u Litvi za 350.

Čelnici baltičkih zemalja iskazali su želju za pojačanim angažmanom Njemačke u rješavanju trenutne krize.

Vrlo je važno da ojačamo istočno krilo NATO-a. Naš savez mora biti u stanju reagirati brzo i odlučno u ovoj regiji, rekao je litvanski predsjednik Nauseda.

Estonska premijerka Kallas je istaknula kako je sada najvažnije da EU i NATO pokažu jedinstvo.

Svaki i najmanji znak nejedinstva i pomanjkanja odlučnosti bi mogao odaslati lažni signal Rusiji, rekla je rekla je Kallas.

Latvijski premijer Karins je rekao kako EU i NATO moraju djelovati s pozicija moći.

Uloga Njemačke je pritom od presudne važnosti, zaključio je Kallas.

Baltički čelnici su ukazali na to kako Njemačka trenutno s 1,57% BDP-a ulaže mnogo manje u vojni budžet od baltičkih članica NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!