Scholz: Rasprava o zrakoplovima za Ukrajinu za mene je okončana

30.01.2023.

Zadnja izmjena 13:14

Autor: HRT/V.G./Hina

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Ivan Alvarado / Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je, tijekom svog posjeta Čileu, iznova odbacio slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu i izrazio želju da se ta rasprava okonča.

- Čudno je da se ova rasprava uopće vodi. Moramo se zapitati radi li se tu o unutarnjopolitičkim motivima ili o pomoći Ukrajini, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je tijekom svog posjeta Čileu objasnio kako je odmah nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova.

- Tada su odbačena i nerazumna razmišljanja poput slanja postrojbi. I mislim da je na tu temu već sve rečeno, također i što se mene tiče, rekao je Scholz.

Saskia Esken, predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kojoj pripada i Olaf Scholz, nije u jednom intervjuu ovih dana kategorički odbacila mogućnost da Njemačka, nakon odluke o isporuci tenkova Leopard 2, Ukrajini isporuči i borbene zrakoplove.

Scholz je, u intervjuu uoči odlaska u Latinsku Ameriku, ocijenio kako trenutno vlada "utrka" u raspravi o tome koje oružje treba isporučiti Ukrajini.

Službeni Kijev, nakon prošlotjedne odluke Njemačke da Ukrajini isporuči tenkove Leopard 2, od zapadnih zemalja traži i drugo naoružanje, između ostalog i borbene zrakoplove.

Scholz je u više navrata istaknuo kako "po svaku cijenu" treba spriječiti uvlačenje članica NATO saveza u rat s Rusijom.


Scholz putuje u Brazil na prvi susret s Lulom

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak putuje u Brazil na susret s novim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.


Brasilia je kancelarova posljednja postaja na četverodnevnom putovanju po Južnoj Americi. Bio je i u Čileu i Argentini.

Scholza prati poslovna delegacija s desetak menadžera i predstavnika udruga.

Scholz svojim posjetom želi dati novi zamah sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i južnoameričke konfederacije Mercosur koju čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj.

Na dnevnom redu bit će i klimatske akcije i zaštita prašume.

EU pregovara o trgovinskom sporazumu s državama Mercosura od 1999. Načelni sporazum postignut je 2019., ali još uvijek su otvorena neka pitanja, posebno ono u vezi zaštite amazonske prašume čiji su ogromni dijelovi iskrčeni za uzgoj stoke i poljoprivredu.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier bio je u Brazilu na Lulinoj inauguralnoj ceremoniji 1. siječnja. Lulin desničarski prethodnik Jair Bolsonaro značajno je izolirao zemlju od međunarodne zajednice.

Ljevičarski političar Lula nije bio poznat po svojoj zelenoj politici u svoja prva dva mandata između 2003. i 2010., ali sada je obećao da će mu prioritet biti zaštita okoliša i klime.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!