14:24 / 09.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Scholz: Ubojstva ukrajinskih civila u Buči su ratni zločini

Buča: Novinari su razgovarali sa ženom pred čijim su očima hladnokrvno ubili njezina supruga

Buča: Novinari su razgovarali sa ženom pred čijim su očima hladnokrvno ubili njezina supruga

Foto: Screenshot / Reuters

Počinitelji ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči krivi su za ratne zločine i moraju odgovarati, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

- To je nešto što ne možemo zaboraviti. Ne možemo prijeći preko toga da je ovo zločin. To su ratni zločini koje nećemo prihvatiti... oni koji su ovo učinili moraju odgovarati, rekao je Scholz, govoreći o ubojstvima civila u gradu sjeverozapadno od Kijeva.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su stotine civila pronađene mrtve otkako su se ruske snage povukle iz Buče prošlog tjedna. Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je više od 360 civila ubijeno, a između 260 i 280 zakopano u masovnoj grobnici.

Rusija je navode da su ruske snage ubile civile u Buči dok su okupirale grad nazvala "čudovišnom krivotvorinom", čija je svrha ocrniti rusku vojsku.

Scholz je govoreći na skupu ususret pokrajinskim izborima u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein rekao da će Njemačka nastaviti opskrbljivati Ukrajinu obrambenim oružjem kako bi poslala poruku da je predana očuvanju suvereniteta europskih država.

- Europske granice moraju ostati netaknute, rekao je Scholz.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom" radi demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine. Ukrajina i Zapad kažu da je invazija nezakonita i neopravdana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!