20:57 / 13.11.2020.

Autor: T.V./Hina

SDA: Ni Milanović ni RH nemaju ovlasti raspravljati o stanju u BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDA, stranka na vlasti u BiH, osporila je danas pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u toj zemlji, a izrijekom su osudili inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to bude tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti Hrvatske.
SDA, stranka na vlasti u BiH, osporila je danas pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u toj zemlji, a izrijekom su osudili inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to bude tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti Hrvatske.

➡️ Milanović: Sjednica VNS-a bit će po zakonu
➡️ Plenković: Milanovićeva izjava da smo odbili pričati o Hrvatima u BiH je laž


- Predsjednik Zoran Milanović prije je premijeru Andreju Plenkoviću uputio prijedlog za sazivanje Vijeća nacionalne sigurnosti čija bi jedna točka bila posvećena položaju Hrvata u BiH i provedbi Daytonskog sporazuma.

U priopćenju iz središnjice Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu, objavljenom tijekom dana, stoji ocjena kako je zahtjev predsjednika Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti o tome raspravlja "populistički i protupravni".

- Iako je očito da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovu sukobu s Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne 'oštri zube' na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da su zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti s tih sastanaka bili dokazni materijali na osnovi kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu, stoji u priopćenju SDA.

Iz najveće bošnjačke stranke u BiH poručili su da su jedina tijela koja su zadužena nadzirati provedbu Daytonskog sporazuma Vijeće za provedbu mira (PIC) i Vijeće sigurnosti UN.

Predsjednika Hrvatske pozvali su da "dobro razmotri i zaključke o osudi (Vijeća sigurnosti UN) slavljenja ratnih zločinaca kao praksi koja je najveća prijetnja miru".

Pritom su podsjetili da su dužnosnici HDZ-a BiH, stranke koju podupire Milanović, bili ti koji su u Mostaru ovog tjedna odali počast osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću, čime su njegove žrtve uvrijedili na najgori mogući način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!