18:33 / 26.06.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

SDP BiH nakon glasanja u EP-u nazvao SDP RH i Milanovića desničarima

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

SDP BiH nazvao je SDP Hrvatske i predsjednika Zorana Milanovića desničarima zbog potpore tamošnjim Hrvatima za legitimnim političkim predstavljanjem te su ocijenili sramnim potez europarlamentaraca koji su glasali protiv Rezolucije o BiH jer u nju nisu uvršteni amandmani o konstitutivnosti naroda.


"Jasno nam je da je SDP Hrvatske u posljednjem desetljeću skrenuo udesno nadajući se da će time pridobiti barem šačicu glasača desnice, ali kako iz godine u godinu sve dublje tonu tražeći se u desnom glasačkom tijelu, nije nam jasno zašto ne odustanu od tog koncepta.  Očigledno je da je SDP Hrvatske godinama na tragu razmišljanja i uvjerenja svog bivšeg predsjednika Zorana Milanovića, koji već zadugo, a to čini i sada, Bosnu i Hercegovinu promatra kao skupinu plemena", navodi se u priopćenju SDP BiH.

U priopćenju se ističe da SDP i predsjednik RH Zoran Milanović podržavaju HDZ i njihove nazadne ideje o legitimnom predstavljanju naroda te se dodaje da HDZ već godinama pokušava nametnuti taj koncept ucjenjujući sve koji su stali u obranu građanskog koncepta BiH.

Prema SDP-u BiH i aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin je nastavio koracima Zorana Milanovića pod pritiskom "socijaldemokratskog desničara Tonina Picule".

Sramnim su ocijenili i potez zastupnika SDP-a Hrvatske u Europskome parlamentu Romane Jerković, Predraga Freda Matića, Biljane Borzan i Tonina Picule, koji su glasovali protiv usvajanja Rezolucije o Bosni i Hercegovini, te su pozvali "višedesetljetne partnere i prijatelje" iz Hrvatske da prestanu s miješanjem u unutarnje stvari BiH te odustanu od "desničarske politike".

Hrvatski eurozastupnici glasovali su u četvrtak protiv Rezolucije Europskog parlamenta o BiH budući se u njezinu sadržaju nije našla odrednica o konstitutivnosti naroda, kao što to piše u Ustavu zemlje, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ustavni sud BiH jer 2016. godine, razmatrajući apelaciju Bože Ljubića, donio odluku da se u toj zemlji sukladno Ustavu mora primjenjivati legitimno političko predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama, te se neustavnim ocijenio preglasavanje manje brojnijih naroda prigodom izbora predstavnika u vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!