SDP BiH očekuje novu Schmidtovu intervenciju

01.02.2023.

14:24

Autor: Hina/HRT

Nermin Nikšić

Nermin Nikšić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je kako je nužna nova intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta da bi se dovršio proces uspostave vlasti u toj zemlji te je najavio kako će osobno tražiti od njemačkog političara da opet koristi svoje ovlasti i osigura izlaz iz trenutačne političke krize.

Dovršetak uspostave vlasti u BiH na temelju rezultata izbora iz listopada prošle godine trenutačno je blokiran zbog krize u odnosima između osam stranaka koje čine bošnjačko-građanski dio koalicijskog bloka, a istodobno se Stranka demokratske akcije (SDA) nametnula kao faktor kojega je teško zaobići pri izboru vlade Federacije BiH.


U SDP-u, koji je okosnica dosadašnje "osmorke", nezadovoljni su jer im je izmaknulo mjesto zastupnika u klubu Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH, za što krive stranku Za nove generacije (ZNG), čiji je Zlatko Miletić postao zastupnikom u tom tijelu.


SDP je stoga zatražio izbacivanje ZNG iz koalicije, no tome nisu skloni u Stranci za BiH (SBiH) i Narodnom europskom savezu (NES), a bez te dvije stranke nema potrebne većine u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.


SDA kojoj je, nakon uspostave koalicije "osmorke" te HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, namijenjeno mjesto u oporbi jedina je dobila mogućnost birati bošnjačkog dopredsjednika Federacije, bez čijeg supotpisa nije moguće formirati novu entitetsku vladu koji bi trebao voditi upravo Nikšić.


On je sada upozorio kako je svima jasno da će SDA pokušati blokirati uspostavu nove vlade.


- Očekujem da će bilo koje od rješenja morati doći uz intervenciju Christiana Schmidta, kazao je Nikšić za TV Federacije BiH (FTV).


SDA je do kontrolnog paketa u Domu naroda parlamenta Federacije BiH došla zahvaljujući izmjenama izbornog zakona koje je Schmidt nametnuo 2. listopada prošle godine. U toj stranci sada inzistiraju na tvrdnji da su oni legitimni predstavnici Bošnjaka te pozivaju HDZ BiH ali i SDP da ih uključe u novu vlast.


Nikšić takvo što za sada odlučno odbija i očekuje da će Schmidt intervenirati i dati obvezujuće tumačenje izbornih pravila kojima bi se raspetljao čvor nastao zbog činjenice da će SDA-ov član Refik Lendo vjerojatno postati bošnjački dopredsjednik Federacije. HDZ BiH je ranije za novu predsjednicu entiteta kandidirao Lidiju Bradaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!