21:13 / 07.04.2020.

Autor: B.A./Hina

Seat umjesto automobila proizvodi respiratore

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Foto: - / REUTERS

Španjolski proizvođač automobila počeo je proizvoditi respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa
Španjolski proizvođač automobila Seat počeo je proizvoditi respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa, priopćila je u utorak kompanija.

-
U našem pogonu u Martorellu (Katalonija) danas se ne proizvode automobili nego respiratori za pomoć pri disanju u sklopu suradnje sa zdravstvenom službom, u jeku krize s bolesti COVID-19, priopćio je Seat na internetskim stranicama.

U Španjolskoj  je u utorak ukupni broj preminulih od koronavirusa dosegnuo 13.798. Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija.

Na proizvodnji respiratora radi 150 radnika Seata koji su premješteni sa svojih uobičajenih radnih mjesta.

Kompanija dnevno proizvodi 100 tih aparata, a krajem tjedna namjerava povećati na 300 nakon što dobije odobrenje ministarstva zdravstva, izvijestile su novine El País.

Španjolska se suočava s nedostatkom sanitarnog materijala pa razne kompanije preusmjeravaju svoje proizvodne linije u izradu zaštitnih maski, odijela i dezinfekcijskih sredstava.

U Španjolskoj je od 30. ožujka obustavljena svaka gospodarska aktivnost osim one nužne poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Oko 47 milijuna stanovnika se od 13. ožujka nalazi u svojim domovima a dopušten im je izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali psa.

U utorak se inficiralo novih 5478 stanovnika pa je broj oboljelih uzletio na 140.510. To je 5,13 posto više nego dan ranije. Time je stopa rasta oboljelih blago porasla budući da je u ponedjeljak iznosila 3,3 posto.

No prije tjedan dana je iznosila 10,8 posto što ukazuje na posustajanje širenja virusa jer se stanovnici nalaze izolirani u svojim domovima.

Ovaj tjedan bi parlament trebao odobriti produžetak izvanrednog stanja do 26. travnja jer su svoj pristanak dali konzervativci, najveća

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!