20:48 / 22.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Sedam mrtvih u eksploziji u Afganistanu

Sukobi između afganistanske vojske i talibana

Sukobi između afganistanske vojske i talibana

Foto: Obtained by Reuters / REUTERS

Najmanje sedam ljudi poginulo je u subotu u eksploziji u zapadnom afganistanskom gradu Heratu, rekao je izvor iz tamošnje bolnice.

- Još devet osoba je ozlijeđeno na području na kojem pretežito žive šijiti, rekao je liječnik Arif Džalali, ravnatelj heratske pokrajinske bolnice.

- Većina primljenih u bolnicu su žene, dodao je.

Glasnogovornik pokrajinske policije Mahmud Šah Rasoli rekao je da je eksplodirala bomba pričvršćena za vozilo.

Ne ulazeći u pojedinosti, policijski je službenik kazao da se skupina policajaca nalazi na mjestu detonacije radi daljnje istrage.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Pričvršćivanje bombi za donju stranu vozila stara je taktika talibana, trenutno vladajućih u Afganistanu, koju su koristili protiv bivših vlasti i istaknutih Afganistanaca.

Istu taktiku u Afganistanu je koristila Islamska država protiv šijita.

Islamska država preuzela je odgovornost za brojne napade otkako su talibani preuzeli vlast nad Afganistanom u kolovozu. Talibani, zauzvrat, love suradnike Islamske države napadajući njihova skrovišta.

Te se dvije ekstremističke skupine sukobljavaju otkako se Islamska država pojavila u Afganistanu na početku 2015. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!