Sedamnaest mrtvih, 30 nestalih u prevrtanju broda u Bengalskom zaljevu

10.08.2023.

17:05

Autor: Hina/HRT/D.S.

Bengalski zaljev, ilustracija

Bengalski zaljev, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Najmanje 17 pripadnika etničke skupine Rohindža smrtno je stradalo, a 30 se vodi kao nestalo nakon što se brod prevrnuo zbog lošeg vremena u Bengalskom zaljevu ovog tjedna, objavili su humanitarni djelatnici u Mianmaru.

Volonteri su rekli da je osmero ljudi spašeno s broda koji je plovio prema Maleziji, željenom odredištu za tisuće muslimana Rohindža koji bježe od progona i siromaštva u Mianmaru i Bangladešu.


Nije za sada jasno odakle je brod krenuo.


- Pronašli smo tijela stradalih, počevši od 7. kolovoza, rekao je Min Htal Wah, predsjednik Zaklade Shwe Yaung Metta, spasilačke organizacije sa sjedištem u obalnoj regiji Rakhine u Mianmaru. 


-Unutar tri dana pronašli smo 17 mrtvih tijela... Našli smo neke ljude žive, rekao je, dodajući da je među mrtvima i 10 žena.

Humanitarni radnik Rohindža u gradu Maungdaw na granici s Bangladešom rekao je da je brod isplovio po lošem vremenu i da se oko 500 drugih još uvijek nada da će prijeći u Maleziju.


Gotovo milijun pripadnika Rohindža živi u prenapučenim uvjetima u Bangladešu, među njima i oni koji su 2017. pobjegli od smrtonosne akcije mianmarske vojske, koja niječe da je počinila zločine protiv čovječnosti nad narodom Rohindža.


Veliki broj njih umro je na moru od bolesti, gladi i umora dok su pokušavali doći do većinski muslimanske Malezije i Indonezije u trošnim čamcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!