Sedmorici Srba 91 godina zatvora za otmicu i strijeljanje 20 civila iz vlaka 1993.

29.08.2023.

16:12

Autor: M.B./Hina/HRT

Zatvor/Ilustracija

Zatvor/Ilustracija

Foto: sakhorn / Shutterstock

Sud u Sarajevu osudio je pravomoćno sedmoricu Srba iz BiH na 91 godinu zatvora zbog ubojstva 20 nesrpskih civila koje su oteli iz vlaka kod Višegrada u istočnom dijelu BiH 1993. godine.


Naoružani pripadnici vojske Republike Srpske 27. veljače 1993. zaustavili su vlak između Beograda i Bara i iz njega izveli 20 civila u mjestu Štrpcima kod Višegrada. Devetnaest putnika bili su Bošnjaci, a 20. žrtva je bio Splićanin Tomo Buzov, umirovljeni oficir Jugoslavenske narodne armije koji se usprotivio otmici pa je i on odveden.

Potom su odvezeni u lokalno srpsko zapovjedništvo gdje su pretučeni i vezani žicom, zatim su na lokaciji nedaleko od Višegrada ubijeni iz vatrenog oružja, a tijela su im bačena u Drinu.

Sud je utvrdio da je u likvidaciji sudjelovao i šef srpske paravojne jedinice Milan Lukić, kojega je Haaški sud prije osudio na doživotni zatvor zbog drugih zločina nad bošnjačkim civilima u Višegradu.

Sud BiH je početkom 2020. i protiv njega podignuo optužnicu zbog zločina u Štrpcima, koju je Lukić odbio primiti na odsluženju kazne u Estoniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!