Šef američke diplomacije putuje u srednju Aziju

24.02.2023.

07:19

Autor: P.F./Hina/HRT

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Američki državni tajnik Antony Blinken otputovat će sljedeći tjedan u Kazahstan i Uzbekistan, najavio je Washington, koji pokušava učvrstiti veze s tim dvjema bivšim sovjetskim republikama.

Blinken će u utorak posjetiti glavni grad Kazahstana Astanu, nakon toga otputovat će u glavni grad Uzbekistana Taškent, a zatim će se pridružiti ministrima vanjskih poslova skupine G20 u glavnom indijskome gradu New Delhiju, priopćio je State Department.

U posjet Kazahstanu i Uzbekistanu stići će neposredno nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Osim Bjelorusije, nijedna druga bivša sovjetska republika nije otvoreno pružila podršku Vladimiru Putinu u ratu, unatoč njihovim bliskim vezama s Moskvom.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev pozvao je da se zajednički pronađe formula za mir u Ukrajini. Isto tako je u svoju zemlju pustio desetke tisuća Rusa u bijegu od mobilizacije koju je zapovjedio Putin potkraj rujna.

- Rusija je za Kazahstan uvijek bila i ostala glavni strateški partner, ipak je izjavio Tokajev tijekom sastanka s ruskim kolegom u Kremlju potkraj studenoga.

I Uzbekistan je ostao po strani u ukrajinskom sukobu. Predsjednik te zemlje Čavkat Mirziojev proveo je velike gospodarske i društvene reforme, ali unatoč napretku, Uzbekistan nevladine udruge i dalje optužuju da guši temeljne slobode.

Kina također pokušava proširiti svoj utjecaj u toj regiji. Kineski predsjednik Xi Jinping izabrao je u rujnu Kazahstan i Uzbekistan za svoje prvo putovanje u inozemstvo nakon pandemije COVID-a 19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!