Šef britanske obavještajne službe: Putin gubi informacijski rat u Ukrajini

19.08.2022.

07:44

Autor: Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS

Rusija nije uspjela steći prednost nad Ukrajinom u kibernetičkom prostoru gotovo šest mjeseci nakon invazije na tu zemlju, rekao je u petak šef britanske obavještajne službe GCHQ Jeremy Fleming

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obje zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini.


- Do sada je predsjednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podcijeniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugdje u svijetu, napisao je Fleming.


Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih cyber alata bilo je neodgovorno i neselektivno, dodao je. 


Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamjerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sustave ukrajinske vlade.


Također je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni dio ruske strategije. Međutim, GCHQ ih je uspio presresti i na vrijeme dati upozorenja, dodao je.


Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofenzivne kibernetičke alate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!