07:43 / 23.07.2021.

Autor: Hina/HRT

Šef CIA-e: Od havanskog sindroma oboljelo 100 službenika CIA-e i članova obitelji

William Burns

William Burns

Foto: Tom Williams / Reuters

- Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji među 200-tinjak je američkih dužnosnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns.

Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiopostaju National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi se utvrdio uzrok sindroma koji izaziva migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da predvodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i broj članova medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi.

- Agencija je također za osobe povezane s CIA-om skratila čekanje, s osam na dva tjedna, na prijam u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, rekao je.

- Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine za narod i to sam odlučan učiniti, rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u ožujku postao direktor CIA-e.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila kako je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake "usmjerene energije".

- Postoji vrlo velika mogućnost da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od zaključaka do završetka istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!