Šef Delegacije EU-a u Srbiji: Ne smiju se veličati ratni zločinci

12.11.2021.

22:51

Autor: I.B./Hina

Uništen mural Ratku Mladiću u Beogradu

Uništen mural Ratku Mladiću u Beogradu

Foto: Antonio Ahel / Pixsell

Šef Delegacije EU-a u Srbiji rekao je da Unija ima čvrst stav o tome da se ne smiju veličati ratni zločinci ni negirati zločini, usred skandala s oslikavanjem murala Ratka Mladića u širem središtu Beograda.

Emanuele Giaufret razgovarao je sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom, u jeku napetosti koje traju zbog namjere civilnog sektora da se ukloni mural osuđenom ratnom zločincu Mladiću.

Vulin i Giaufret razgovarali su o tim događajima gdje je Giaufret rekao da "EU ima jasan i čvrst stav o potrebi djelotvornog premošćivanja naslijeđa prošlosti, suzdržavanja od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, te rada na poticanju pomirenja".

Dužnosnik Unije podsjetio je da "organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i obrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima, te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad", istaknula je Delegacija EU-a.

Vulin je rekao da "MUP čuva sigurnost svih građana, pa i sudionika prosvjeda, bez obzira na to jesu li za uklanjanje spornog murala ili nisu", navela je Delegacija EU-a.

Mural s likom Ratka Mladića, oslikan na uglu dviju ulica u širem središtu Beograda pokušali su, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prebojati i ukloniti aktivisti nevladinih udruga, ali je policija zabranila taj skup.

To je potaknulo tenzije i prosvjede, a u reakcijama iz međunarodnih krugova isticano je da se taj likovni uradak ne može i ne smije institucionalno štititi.

Nevladine udruge optužile su srbijanske vlasti da zabranom skupa i prebojavanja upravo štite mural, što su kategorički odbacili i srbijanski predsjednik i ministar unutarnjih poslova, ukazujući da diljem regije postoje "desetine murala osuđenih ratnih zločinaca".

Giaufret je također "potvrdio podršku EU-a pristupnom procesu Srbije i istaknuo ključni značaj vladavine prava za napredak Srbije na europskom putu", dodala je na svojoj mrežnoj stranici Delegacija.

On je podsjetio i na dio godišnjeg izvješća Europske komisije koji se odnosi na borbu protiv teškog i organiziranog kriminala, "kao i na neophodne reforme zakonodavstva", te je potvrdio posvećenost EU-a "pružanju podrške Srbiji da pojača napore u tim područjima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!