Šef diplomacije Danske: Zbog agresije na Ukrajinu važno očuvati stabilnost BiH

06.05.2022.

13:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Jeppe Kofod

Jeppe Kofod

Foto: REUTERS / Evelyn Hockstein

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod kazao je u petak u Sarajevu kako je nakon ruske agresije na Ukrajinu važno sačuvati stabilnost u Europi pa tako i u BiH a važnim doprinosom tom cilju smatra jačanje demokratskih institucija pa tako i provedbu izbora zakazanih za 2. listopada.


- Rat se vratio u Europu i to u razmjerima koje nitko nije mogao zamisliti. Važno je da budemo jedinstveni mi koji se zalažemo za slobodu, kazao je Kofod novinarima nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Kazao je kako je najbolji način da se rat što prije okonča nastaviti pomagati Ukrajini i jačati njenu obranu a neprihvatljivim je ocijenio prijetnje Rusije BiH ukoliko bi ta zemlja postala članicom NATO-a.

Poručio je kako je nužno podržati BiH da bi ona funkcionirala kao istinski demokratska država.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije kazala je kako su na dnevnom redu bili i predstojeći izbori u BiH koje je Središnje povjerenstvo raspisalo za 2. listopada.

Prema njenim tvrdnjama suglasili su se da se izbori moraju provesti sukladno važećem zakonu kao i da bi njihovo onemogućavanje predstavljalo kršenje Daytonskog sporazuma.

- Naši susjedi ne bi trebali odlučivati o izborima koji se zbivaju u drugoj zemlji kao što ni mi nemamo pravo miješati se u interne stvari drugih zemalja, kazala je Turković neizravno komentirajući prigovore iz Hrvatske na zakonitost raspisivanja izbora s postojećim zakonom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!