20:27 / 23.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Šef IAEA-e pokušava u Teheranu postići dogovor s Iranom

Rafael Grossi i Hossein Amir-Abdollahian

Rafael Grossi i Hossein Amir-Abdollahian

Foto: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) / via REUTERS

Ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u utorak da pokušava postići dogovor s Iranom dok na Zapadu vlada zabrinutost pošto je Teheran povećao svoje zalihe visokoobogaćenog uranija kao odgovor na američke sankcije.

Grossijev posjet događa se nepunih tjedan dana prije planiranog nastavka pregovora u Beču, prekinutih u lipnju, kako bi se pokušao spasiti međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu.


Rafael Grossi, koji je u ponedjeljak navečer doputovao u Teheran, sastao se s čelnikom Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Mohammadom Eslamijem i s ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom, koji je pozvao da se pregovori ne politiziraju.


- Naporno radimo (...) Nastavljamo pregovore kako bismo postigli dogovor, rekao je Grossi na tiskovnoj konferenciji s čelnikom AEOI-ja.


AEOI je u kratkom priopćenju rekao da je "uspostava jasnog okvira suradnje AEOI-ja i IAEA-e jedna od glavnih tema rasprave između dvojice čelnika".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!