Šef UN-a pozvao na 'solidarnost' u svijetu koji je u opasnosti

14.09.2022.

07:13

Autor: M.M./Hina/HRT

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Foto: Akhtar Soomro / Reuters

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u utorak na "solidarnost" i "suradnju" u suočavanju s višestrukim izazovima "svijeta u opasnosti", govoreći povodom otvaranja 77. Opće skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi France Presse.

- Suočavamo se sa svijetom u opasnosti kroz sav naš rad na unapređenju mira, ljudskih prava i održivog razvoja, rekao je.

Od sukoba do klimatskih promjena, do slomljenog financijskog sustava koji razočarava zemlje u razvoju, do siromaštva, nejednakosti i gladi, do podjela i nepovjerenja.

Suočavanje s ovim izazovima zahtijeva stalnu solidarnost, suradnju i stvaranje konsenzusa i rješenja, inzistirao je Guterres, tjedan dana prije održavanja Opće skupštine na visokoj razini.

Od sljedećeg utorka deseci šefova država i vlada iz cijeloga svijeta izredat će se za govornicom Opće skupštine na velikom godišnjem skupu.

Iako službeno nije predviđena nikakva promjena u programu, sprovod kraljice Elizabete II u ponedjeljak, na koji su planirali doći mnogi čelnici, još uvijek otvara niz nejasnoća tijekom tjedna, posebice vezano uz redoslijed govora i održavanje određenih popratnih događaja.

Summit o obrazovanju, zakazan za ponedjeljak, na koji je prethodno potvrdilo dolazak 90 šefova država i vlada, održat će se.

Antonio Guterres neće putovati u London na kraljičin sprovod, rekao je njegov glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!