Šef UN-a za ljudska prava: Ugrožen život egipatsko-britanskog štrajkača glađu

08.11.2022.

13:08

Autor: I.Z./HRT/Hina

Prosvjed potpore

Prosvjed potpore

Foto: Mohamed Azakir / REUTERS

Život Alaa Abd el-Fattaha koji u zatvoru štrajka glađu u velikoj je opasnosti, upozorio je danas Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk i ponovno pozvao Egipat da ga odmah oslobodi. 

Abd el-Fattah, istaknuti aktivist i bloger, osuđen je u prosincu 2021. na pet godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih vijesti i već 220 dana štrajka glađu protiv zatvaranja i uvjeta u zatvoru.

Obavijestio je svoju obitelj da će u nedjelju prestati piti vodu u eskalaciji svog prosvjeda, a njegova majka kaže da nije primila uobičajeno pismo od njega kad je otišla jučer u posjet.

- On je u velikoj opasnosti. Njegov suhi štrajk glađu dovodi njegov život u akutnu opasnost, priopćio je Turk.

Njegovo zdravlje moglo bi se brzo pogoršati bez vode. Eskalacija njegova prosvjeda podudara se s klimatskim samitom COP27 koje se održava u Egiptu.

Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, rekla je da je Turk osobno razgovarao s egipatskim vlastima kako bi pozvao na oslobađanje Abd el-Fattaha, a posljednji put u petak.

- Vrlo smo zabrinuti za njegovo zdravlje i nedostaje transparentnosti oko njegovog trenutnog stanja, rekla je Shamdasani na brifingu u Ženevi.

Zatvaranje Abd el-Fattaha postalo je istaknuto pitanje na samitu COP27 u Šarm El Šeiku.

Njegova sestra je na samitu i vodi kampanju za njegovo oslobađanje.

Egipatski ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik COP27 Sameh Shoukry rekao je za CNBC na upit o slučaju da će zatvorske vlasti pružiti Abd el-Fattahu zdravstvenu skrb.

Egipatski dužnosnici nisu odgovorili na telefonske pozive Reutersa da komentiraju slučaj Abd el-Fattaha, a ranije su rekli da je dobivao obroke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!