Šef UNHCR-a pozvao na mirotvorstvo radi suzbijanja priljeva izbjeglica

20.06.2023.

18:11

Autor: Hina/HRT

Filippo Grandi

Filippo Grandi

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Svijet treba iznova pronaći svoju sposobnost da dovede mir na različita problematična mjesta kako bi se smanjio sve veći priljev izbjeglica, rekao je u utorak čelnik agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Sto deset milijuna ljudi je raseljeno diljem svijeta, što je više od 103 milijuna zabilježenih prošle godine i dvostruko više od stanja prije jednog desetljeća.


- Vijeće sigurnosti UN-a, glavno međunarodno tijelo za mir i sigurnost, slomljeno je. Ne mogu se složiti oko ničega, rekao je čelnik UNHCR-a Filippo Grandi za Reuters u kenijskom glavnom gradu Nairobiju.


- Stoga trebamo obnoviti taj kapacitet da vodimo, da potičemo mir jer to je jedini način na koji se možemo suočiti s tim priljevima (migranata), dodao je.


Skupina diplomata, bivših državnika i UN-ovih dužnosnika je ranije ove godine počela tražiti političku potporu za mirotvorni okvir kako bi se oblikovali novi standardi rješavanja sukoba.


Jedan od pokretača velikog priljeva izbjeglica, koji uključuju osobe raseljene unutar svoje matične zemlje, oružani je sukob u Sudanu.


- Danas, na Svjetski dan izbjeglica, prešli smo taj užasan broj od 500.000 izbjeglica iz Sudana, rekao je Grandi.


Donatori su se na konferenciji u ponedjeljak obvezali osigurati 1,5 milijardi dolara za sudanske izbjeglice.


Dio sredstava će biti iskorišten kako bi se pomoglo 100.000 sudanskih izbjeglica u susjednom Čadu, čijim kampovima prijeti kišna sezona, rekao je čelnik UNHCR-a.


- To je očajna utrka protiv vremena, dodao je.


Pozvao je na održivije rješenje poput smislenog sporazuma o prekidu vatre. 


- Ako se borbe ne zaustave, ovo je tek početak. Trebat ćemo mnogo više od 1,5 milijardi dolara, nažalost, kazao je.


Drugi razlozi za povećani broj izbjeglica uključuju sukobe u Ukrajini, Demokratskoj Republici Kongo, Afganistanu i u Sahelu.


Izazovi koji proizlaze iz klimatskih promjena također prisiljavaju ljude na selidbu, rekao je Grandi, pozvavši na multilateralan pristup klimatskoj krizi.


- Vrijeme u kojem svaka država radi za sebe je prošlo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!