Prigožin, Putinov 'chef' s ambicijama većim od kulinarstva

24.06.2023.

Zadnja izmjena 19:06

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/T.V./HRT/Hina

Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin

Foto: Press service of "Concord / REUTERS

Tko je Jevgenij Prigožin, koji je pokrenuo otvorenu pobunu i rat protiv vlasti u Kremlju? Osnovao je Wagner, tajanstvenu plaćeničku skupinu koja se za ruske ciljeve borila u Ukrajini, ali i djelovala diljem svijeta, posebno u afričkim zemljama. Tijekom godina stekli su jezivu reputaciju i bili povezani s brojnim kršenjima ljudskih prava.
Za Jevgenija Prigožina kažu da je oduvijek znao kako zaraditi. Bivši zatvorenik prvi je novac prikupio prodajom hrenovki. Kada su mu ambicije porasle, u svojem rodnom gradu Sankt Peterburgu otvara restoran - okupljalište najmoćnijih i najutjecajnijih. Vrhunski restoran, ketering, opskrba škola i vrtića hranom Prigožinu donose najmanje tri milijarde dolara, a uz to i utjecajna poznanstva. Najvažnije je ono s Vladimirom Putinom, bivšim obavještajcem zaposlenim u kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga. Zbog čega će Jevgeniji Prigožin dobiti ime "Putinov kuhar". 

No ambicije su mu znatno veće od kulinarstva. Već tada je radio u jedinici koja je širila dezinformacije o ruskoj oporbi i uljepšavala imidž Kremlja. Osniva i paravojnu skupinu i to u Argentini. Naziva je Wagner po nadimku njezina prvog zapovjednika, brutalnog i nemilosrdnog Dmtrija Utkina, obožavatelja Trećeg Reicha i njemačkog skladatelje Richarda Wagnera. 

Wagner kao osobna Putinova jedinica


Plaćenici, čini se, djeluju kao osobna Putinova jedinica pod nadzorom ruske Vojno-obavještajne agencije GRU. Njegovi plaćenici promoviraju ruske interese na brojnim svjetskim bojištima. Wagner se prvi put u Europi pojavljuje 2014. kada pomaže proruskim separatistima u otimanju i uspostavi nadzora nad dvjema ukrajinskim regijama - Doneck i Luhansk. Tek u rujnu 2022. Prigožin javno priznaje da je on osnivač Wagnera. Njegove redove popunjava bivšim zatvorenicima.

Krajnje odan Vladimiru Putinu, Prigožin od samih početaka rata u Ukrajini otvoreno kritizira rusko vojno zapovjedništvo. Još prošle jeseni Kremlj je Prigožina opisivao kao istinskog građanina i čovjeka čije srce kuca za Rusiju. Zbog brojnih zločina u Ukrajini SAD Wagnerovce proglašava terorističkom skupinom.

Wagnerovci sudjeluju u najtežim bitkama od Mariupolja, preko Soldera do Bahmuta i služe kao topovsko meso. Poginuli su na deseci tisuća. Borcima Wagnera Kremlj je ponudio amnestiju polože li oružje, a Jevgenij Progožin, u slučaju da pobuna ne uspije, očito na to ne može računati.video thumb

Od vlasnika kioska s hot-dogovima do 'Putinovog chefa'


I Prigožin i Putin rodom su iz Sankt Peterburga. U posljednjim godinama Sovjetskog Saveza Prigožin je, prema vlastitome svjedočenju, odležao deset godina u zatvoru, ali nije rekao zbog čega. Bio je vlasnik kioska s hot-dogovima, a poslije otmjenih restorana koji su privukli zanimanje Putina.

U svojem prvom mandatu ruski je čelnik odveo tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na večeru u jedan od Prigožinovih restorana. Vladimir Putin je vidio kako sam izgradio posao iz kioska, vidio je da nemam ništa protiv posluživanja cijenjenih gostiju, prisjetio se Jevgenij Prigožin u intervjuu objavljenom 2011.

Posao je poslije proširio na catering i pružanje obroka u školama. Godine 2010. Putin je pomogao otvoriti Prigožinovu tvornicu koja je dobila izdašne zajmove državne banke. Samo u Moskvi njegova tvrtka Concord dobila je milijune dolara u ugovorima za pružanje obroka u državnim školama. Godinama je organizirao catering za događaje u Kremlju zbog čega je dobio nadimak "Putinov chef". Pružao je usluge i ruskoj vojsci.

Oporbeni političar Aleksej Navaljni optužio je 2017. Prigožinove kompanije za kršenje zakona protiv monopola jer su ukupno dobile 387 milijuna dolara od ugovora s ministarstvom obrane.

Čuvari rudnika zlata u Africi


Plaćenička grupa Wagner i prije rata u Ukrajini igrala je važnu ulogu u Putinovoj projekciji moći diljem svijeta, pogotovo u Africi. Borci Wagnera navodno pružaju sigurnost državnim čelnicima i gospodarima rata u zamjenu za novac, udio u iskapanju zlata ili drugih prirodnih resursa. Pripadnici Wagnera često su regrutirani u ruskim zatvorima.

Mediji su, nakon opetovanih Prigožinovih kritika vojske, često sugerirali da njegov utjecaj na Putina raste te da on traži važnu političku funkciju. No, analitičari su upozoravali kako ne treba preuveličavati njegov utjecaj na Putina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!