Šef WHO-a: Ne odgađajte reforme kako biste se pripremili za sljedeću pandemiju

22.05.2023.

13:10

Autor: Hina/HRT/A.V.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je pozvao zemlje da provedu reforme potrebne kako bi bile spremne za sljedeću pandemiju te da ispoštuju prethodno preuzetu obvezu većeg financiranja zdravstvene agencije UN-a.


Govoreći na godišnjoj zdravstvenoj skupštini WHO-a tjednima nakon proglašenja kraja pandemije covida-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je vrijeme za napredovanje u pregovorima o sprječavanju sljedeće pandemije.

- Ne možemo baciti ovu limenku niz cestu, rekao je glavni direktor WHO-a u velikom obraćanju državama članicama WHO-a, upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno "doći na vrata".

- Ako mi ne napravimo promjene koje se moraju napraviti, tko će onda? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo?, dodao je.


Desetodnevna godišnja skupština WHO-a u Ženevi, koja se podudara sa 75. godišnjicom osnutka organizacije, trebala bi se baviti globalnim zdravstvenim izazovima, uključujući buduće pandemije.

Trenutno 194 države članice WHO-a pregovaraju o reformama obvezujućih pravila koja određuju njihove obveze u slučaju međunarodne prijetnje zdravlju, a također izrađuju nacrt šireg sporazuma o pandemiji koji bi trebalo ratificirati iduće godine.

Predanost ove generacije (sporazumu o pandemiji) je važna, jer je ta generacija iskusila koliko mali virus može biti grozan, rekao je Tedros.

Zemlje bi kasnije u ponedjeljak također trebale razmotriti proračun WHO-a za 2024.-2025. koji uključuje povećanje godišnjih pristojbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!