07:29 / 27.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Šef WHO-a: Pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija, države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize, upozorava šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u nedjelju da pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija i da države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize.

➡️ Europol upozorava na prodaju lažnih cjepiva protiv Covida-19
➡️ Danas počinje cijepljenje protiv koronavirusa
➡️ Europa dočekala cjepivo

- Povijest nas uči da to neće biti posljednja pandemija, a epidemije su životna činjenica, rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripravnosti na epidemije.

Čelnik WHO-a rekao je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo, uz podršku vlada i društva, mogla "osigurati da naša djeca i njihova djeca naslijede sigurniji, otporniji i održiviji svijet".

Dodao je da je koronavirus "preokrenuo svijet naglavačke" proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posljedice za gospodarstvo i društvo. No, sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta.

- Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije.Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planeta što zahtijeva zajednički pristup, poručio je šef WHO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!