Šef željezničke postaje Larisa suđenje će čekati u pritvoru

06.03.2023.

Zadnja izmjena 12:48

Autor: HRT/Hina

Grci prosvjeduju zbog najveće željezničke nesreće u povijesti

Grci prosvjeduju zbog najveće željezničke nesreće u povijesti

Foto: Louiza Vradi / REUTERS

Šef željezničke postaje Larisa u Grčkoj u pritvoru će čekati suđenje za najsmrtonosniju željezničku nesreću u povijesti zemlje. Tereti ga se za ugrožavanje sigurnosti prometa te višestruko ubojstvo i nanošenje ozljeda iz nehaja, za što bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor. Uhićen je nekoliko sati nakon sudara putničkog i teretnog vlaka u središnjoj Grčkoj u kojem je poginulo najmanje 57 ljudi. 

Šef postaje preuzeo je dio odgovornosti, ali u igri su bili i drugi čimbenici, rekao je njegov odvjetnik. Sindikati grčkih željeznica dugo su se žalili na loše sigurnosne standarde koji dovode u opasnost putnike i radnike.

- Kao što smo i očekivali, sud je jednoglasno odlučio da optuženi treba privremeno ostati u pritvoru. Optuženi je rekao sve. Rekao je istinu i bio je shrvan. Rekao je točno što se dogodilo, bez straha da će zbog svojih riječi snositi veću odgovornost. Postoje li dokazi da je počinio kazneno djelo, odlučit će sud, kazao je odvjetnik Stefanos Pantartzidis.

Bude li proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja, mogao bi dobiti kaznu od najmanje deset godina zatvora, ali i doživotni zatvor.

Mitsotakis traži od Vrhovnog suda istragu željezničke nesreće

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zatražio je u pismu upućenom tužitelju Vrhovnog suda da prioritetno i na najvišoj razini provede istragu o velikoj željezničkoj nesreći koja se dogodila prošli tjedan.


Kyriakos Mitsotakis zatražio je od tužitelja Vrhovnog suda Isidorosa Doyakosa da odmah i detaljno rasvijetli sve kriminalne radnje povezane s tragičnom željezničkom nesrećom u Tempeu.


Premijer je pozvao tužiteljstvo Vrhovnog suda da procijeni mogući kazneni karakter sustavnih pogreški u željezničkom sektoru, uključujući kašnjenja u dovršetku potrebne tehnološke modernizacije infrastrukture.

U petak je, prema premijerovu nalogu, uspostavljeno posebno stručno povjerenstvo koje će istražiti sustavne probleme koji su doveli od tragedije.

Vlasti nesreću pripisuju ljudskoj pogreški.

U Larisi, gradu najbližem mjestu nesreće, u nedjelju je šef postaje optužen i pritvoren zbog kobne pogreške koja je dovela do smrti velikog broja ljudi, za što može dobiti najmanje 10 godina zatvora, a najviše doživotnu kaznu.

Više od 12.000 ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Ateni zbog "kroničnih propusta" u željezničkom sektoru optužujući grčke vlade da ništa nisu učinile kako bi poboljšale sustav.

Željeznički stručnjaci EK putuju u Grčku nakon tragične nesreće


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će stručnjaci za pitanja željezničkog prometa otputovati u Atenu nakon što se u Grčkoj prošli tjedan dogodila nesreća u kojoj je poginulo 57 ljudi.

- Sigurnost željezničkog prometa je najvažnija, tvitala je Von der Leyen nakon što je razgovarala s grčkim premijerom Mitsotakisom.

Raspravljali su o daljnjoj tehničkoj potpori koju EU može pružiti Grčkoj kako bi modernizirala svoje željeznice i poboljšala sigurnost željezničkog prometa, napisala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!