Šefica ukrajinskog Amnestyja podnijela ostavku nakon kontroverznog izvješća

06.08.2022.

18:12

Autor: T.D./HRT/Hina

Šefica ukrajinskog Amnestyja podnijela ostavku nakon kontroverznog izvješća

Šefica ukrajinskog Amnestyja podnijela ostavku nakon kontroverznog izvješća

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Direktorica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala podnijela je ostavku nakon objave kontroverznog izvješća koje optužuje ukrajinsku vojsku da ugrožava civile svojim borbenim taktikama. 

- Imajući cilj zaštite civila, studija je umjesto toga postala alat za rusku propagandu, objavila je Oksana Pokalčuk na Facebooku u petak navečer.

Amnesty International optužio je u četvrtak ukrajinsku vojsku da ugrožava živote civila uspostavom vojnih baza u stambenim četvrtima.

Amnesty je naglasio da "takva kršenja nipošto ne opravdavaju ruske neselektivne napade, u kojima su poginuli i ranjeni nebrojeni civili".

Kijev je izvješće oštro osudio, a ruski mediji lojalni Kremlju o njemu su detaljno izvijestili.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je sramota da Amnesty sudjeluje u ruskoj propagandi i širenju dezinformacija kojima se želi prekinuti slanje oružja Ukrajini sa Zapada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Amnesty da krivnju prebacuje na žrtvu, dodajući da se time pomaže teroristima.

Amnesty je branio svoje izvješće u razgovoru za rusku državnu novinsku agenciju TASS.

- Ako utvrdimo da Ukrajina krši međunarodno humanitarno pravo, kao što smo utvrdili u ovom slučaju, izvijestit ćemo o tome pošteno i točno, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!