09:03 / 18.03.2022.

Autor: Vijesti/HRT/T.D.

Šefica UN-a za politička pitanja: Stvaran broj ubijenih u Ukrajini vjerojatno je mnogo veći

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Roman Baluk / REUTERS

Više od 700 civila, među kojima 52 djece, ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije, ali "stvaran broj vjerojatno je mnogo veći", izjavila je šefica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo pred Vijećem sigurnosti. 

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove.

- Između 24. veljače i 15. ožujka Ured visokog povjerenika za ljudska prava zabilježio je 1900 civilnih žrtava. Ukupno je ubijeno 726 ljudi, uključujući 52 djece, a 1174 osobe su ozlijeđene, uključujući 63 djece. Stvarni broj vjerojatno je mnogo veći. Većinu ovih žrtava prouzročila je upotreba eksplozivnog oružja sa širokim područjem utjecaja u naseljenim krajevima. Stotine stambenih zgrada oštećene su ili uništene, kao i bolnice i škole, rekla je Rosemary DiCarlo, šefica političkih poslova UN-a.

- Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove, u kojima je ubijeno 12 ljudi, a ozlijeđene su 34 osobe, uključujući zdravstvene radnike. U svakom sukobu napadi na zdravstvo znače kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Oni uskraćuju ljudima hitno potrebnu skrb i razbijaju već napeti zdravstveni sustav, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!