Ministar Grlić-Radman s premijerom Kurtijem te obišao KFOR-ovu misiju

09.05.2023.

Zadnja izmjena 19:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Ministar Gordan Grlić-Radman u posjetu Kosovu

Ministar Gordan Grlić-Radman u posjetu Kosovu

Foto: HRT / HTV

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u službenom je posjetu Kosovu, gdje sudjeluje i na svečanom obilježavanju 720 godina od prvog spomena Janjeva. Sastao se s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i ministricom vanjskih poslova Donike Gervalle-Schwarz, a posjetio je i pripadnike hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj operaciji KFOR.

Ministar Gordan Grlić Radman iskoristio je veliku obljetnicu u Janjevu za politički trenutak. Obišao je KFOR-ovu misiju, sastao se s kosovskim premijerom Kurtijem i kosovskom kolegicom Gervalle-Schwarz. Još jednom su potvrdili dobre veze između Kosova i Hrvatske.

Hrvatska je ispunila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i sada joj je želja pomoći da se što više država Zapadnog Balkana približi euro-atlantskim integracijama. To bi jačalo sigurnost i stabilnost. U ovim turbulentnim političkim vremenima Kosovo na sebe pokušava skrenuti pozornost i što više se približiti Europi. U tome, čini se, i uspijeva, kazao je među ostalim novinar HTV-a Vicko Dragojević javljajući se za središnji Dnevnik iz Kosova. 

- Nema tog prijedloga vezanog za normaliziciju odnosa Kosova i Srbije koji bi se mogao provesti a da ne krši naš Ustav i da ne narušava opstojnost naše državnosti, kazala je ministrica Gervalle-Schwarz.

- Smatramo da se stabilnost zapadnog Balkana upravo temelji na spremnosti međunarodnih organizacija za primitak tih zemalja u članstvo, organizacija kao što su Unija i NATO, istaknuo je hrvatski ministar Grlić-Radman.

U okviru obilježavanja 720. godišnjice postojanja imena Janjevo, ministar Gordan Grlić Radman na proslavi je kazao da je to najstarija hrvatska dijaspora.

- Hrvati u Janjevu najbolji su primjer kako možeš biti dobar Hrvat i veoma dobar građanin Republike Kosova, izjavila je ministrica Donike Gervalle-Schwarz i Janjevcima izrazila veliku zahvalnost na tome.

- Želimo dati snažnu podršku Hrvatima u Janjevu i drugim selima kao što su Vrnavokolo i Letnica kako bi Hrvati bez obzira koliko ih je ovdje ušli u Ustav Republike Kosovo, rekao je Grlić Radman.

- Hrvati na Kosovu trebaju snažnu podršku da se zaštiti njihova imovina, da dobiju svu potrebnu infrastrukturu i životni standard kakav imaju građani Kosova, odnosno recipročno standard koji uživaju pripadnici albanske narodnosne zajednice u Hrvatskoj, naglasio je.

Gervalla-Schwarz u izjavi na hrvatskom jeziku rekla je da je Kosovo počelo projekte zajedničkog financiranja sredstvima Europske unije i vlade Kosova.

- Cilj je da Janjevo postane magnet za turiste, ali ne samo za turiste iz Hrvatske, već zanimljiv za svakoga, rekla je.

U povodu obljetnice u Janjevo su stigli i brojni Hrvati koji danas žive izvan Kosova te "iskazali oduševljenje, bilo ih je više od tisuću", rekao je Grlić Radman.

Učenje hrvatskog jezika za djecu u Vinodolu


Kazao je da MVEP treću godinu zaredom omogućuje djeci iz Janjeva dolazak u Novi Vinodolski gdje će dva tjedna u srpnju učiti hrvatski jezik.

- To je naš doprinos janjevačkoj zajednici kao i svim drugim projektima koji su od njihova interesa, rekao je Grlić Radman.

- Očekujem da će za kratko vrijeme Janjevo postati dobar primjer suživota različitih vjera i nacionalnosti, te da bude ljepše mjesto za djecu i za buduće generacije, rekla je Gervalle-Schwarz.

Pozvala je obitelji koje su iselile da se vrate na Kosovo.

Ministrica vanjskih poslova Kosova koja je i sama 30 godina živjela u dijaspori, iskoristila je prigodu da zahvali hrvatskoj dijaspori, koja je bila bolje organizirana, u pomaganju "nama na Kosovu" 90-ih i poslije.

Janjevo je do devedesetih godina prošlog stoljeća većinski bilo naseljeno Hrvatima, a danas je manjina i ima ih svega stotinjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!