09:08 / 08.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Seksizam u novinarstvu

Medijski izazovi

Medijski izazovi

Foto: Ilustracija / Pixabay

Seksizma ima i na terenu i u redakciji, piše organizacija Reporteri bez granica (RSF) u izvješću kojim upozorava na raširenost te pojave i višestrukim posljedicama za žene u medijima i za medijske slobode.


Izvješće objavljeno na Međunarodni dan žena sastavljeno je na temelju anketa koje je RSF proveo u više od 112 zemalja.


RSF je anketirao novinare i izvjestitelje prikupivši podatke o diskriminaciji, uvredama, spolnom uznemiravanju, neželjenim dodirima, verbalnoj i tjelesnoj agresiji spolnog karaktera, prijetnjama silovanjem te silovanju.


"Biti novinarka znači dvostruku opasnost. Osim opasnostima svojstvenima toj profesiji, žena je izložena i spolnom i seksističkom nasilju", piše RSF.


Nasilja ima pomalo posvuda, počevši od interneta i društvenih mreža, što je navelo 73 posto ispitanih. 


Žene su žrtve kibernetičkog zlostavljanja, primjerice uvodničarka, indijska novinarka Rana Ayyub svakodnevno prima prijetnje silovanjem i smrću. Izložene su i nasilju na terenu (36 posto) te na radnom mjestu u redakciji (58 posto).


Seksističko nasilje tjera žene da napuste novinarstvo


RSF podsjeća na brojna otkrića koja su potresla redakcije u velikim zemljama od početka pokreta #MeToo.


Nevladina organizacija izdvaja primjer danske voditeljice Sofie Linde, koja je iznenadila javnost na televizijskoj gala večeri kada je ispričala kako joj je visoki dužnosnik javne televizije predložio da će pospješiti njezinu karijeru u zamjenu za oralni seks. Na tu objavu 1600 žena u danskim medijima potpisalo je podršku Linde i otkrilo da su i same bile izložene seksizmu.


U izvješću se ističu teške posljedice takvog nasilja i za medijske djelatnice i za pravo na informaciju. Spolno i seksističko nasilje može potaknuti novinarke da napuste društvene mreže, što je učinilo njih 43 posto, zatim na autocenzuru, njih 48 posto, na promjenu područja koja prate, njih 21 posto, te na odlazak iz novinarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!