09:07 / 20.01.2018.

Autor: HRT

Senat bez dogovora o financiranju, nastupila djelomična paraliza saveznih agencija

-

-

Foto: - / -

Zasad je nemoguće predvidjeti koliko će trajati paraliza službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na obljetnicu ulaska predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću.
Djelomična paraliza američkih saveznih službi nastupila je u noći na subotu, u ponoć po lokalnom vremenu, nakon što se demokrati i republikanci u Senatu nisu uspjeli dogovoriti o financiranju, podijeljeni oko pitanja imigracije i sigurnosti granica.

Zasad je nemoguće predvidjeti koliko će trajati paraliza službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na obljetnicu ulaska predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Američki Zastupnički dom donio je u četvrtak kasno navečer prijedlog zakona o privremenom financiranju savezne vlade do 16. veljače, s 230 glasova za i 197 protiv, ali je prijedlog potom propao u Senatu koji je rok imao do ponoći kako bi se izbjegla paraliza saveznih službi. U Senatu republikanci imaju većinu od 51 člana, ali je za prolazak prijedloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora.

Pregovori između vođe senatske republikanske većine Mitcha McConnella i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera nisu uspjeli, a američka je vlada u ponoć tehnički ostala bez financiranja.

Bijela kuća objavila je priopćenje u kojem okrivljuje demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se spriječila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije, na čemu inzistiraju demokrati. Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata dok demokrati naše građane drže taocima svojim bezobzirnim zahtjevima, stoji u priopćenju Bijele kuće. Oni su noćas stavili politiku iznad naše nacionalne sigurnosti, vojnih obitelji, ranjive djece i mogućnosti naše zemlje da služi svim Amerikancima, navodi Bijela kuća.

Trump je na Twitteru uputio kritiku demokratima, članovima Senata, napisavši da oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice.

McConnell krivi demokrate za paralizu i kaže da je otvoren za razgovore s njima o tome kako riješiti problem, a i Schumer poziva sve na nastavak pregovora.

Kongres mjesecima pokušava dogovoriti dugoročno financiranje savezne vlade, ali mu je pozornost usmjerena i na spor zbog imigracije. Savezna vlada djeluje na temelju treće privremene financijske mjere od početka nove fiskalne godine u listopadu.
Posljednji su put američke savezne institucije bile paralizirane 2013., i to 16 dana.

Trump je upozorio da će, ako prijedlog zakona ne dobije zeleno svjetlo u Senatu, biti blokirana savezna vlada, zbog čega bi velik broj saveznih agencija mogao biti zatvoren. Najvažnije službe ostat će raditi, a one uključuju nacionalnu sigurnost, poštu, kontrolu leta, nužne i hitne liječničke službe, pomoć u slučaju katastrofa, zatvore, porezne službe te proizvodnju električne energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!