20:43 / 06.01.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Senat nastavio s radom, nekoliko sati nakon nasilja Trumpovih pristaša

forcal35/Pixabay

forcal35/Pixabay

Foto: - / -

Američki Senat je nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol.
Američki Senat je nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Kapitol. Senatori su glasovanjem odbacili prigovor o izbornim rezultatima iz Arizone.  Potom slijedi nastavak prebrojavanja elektorskih glasova.

Nekoliko glavnih pomoćnika Donalda Trumpa, uključujući njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena, razmišlja o ostavci nakon predsjednikova odgovora na nerede na Kapitolu.

CNN prenosi da neki članovi Trumpova kabineta raspravljaju o pozivanju na 25. amandman o micanju predsjednika države s dužnosti.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio je žaljenje zbog ovog "crnog dana" i osudio je nasilje.

- I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav, istaknuo je Pence.

Zgrada Kongresa proglašena je sigurnom, nekoliko sati nakon što su u nju provalili ostrašćeni Trumpovi pobornici, javio je CNN. Istovremeno je stigla informacija da je nakon pucnjave u Kongresu, preminula teško ozlijeđena prosvjednica.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je da je o odluka o nastavku rada Kongresa donijeta u savjetovanju s Pentagonom, ministarstvom pravosuđa i potpredsjednikom Mikeom Penceom

Zgrada Kapitola je osigurana

CNN je objavio da je zgrada osigurana pozivajući na izvore u snagama sigurnosti. Prvo je 'očišćena' dvorana Senata iz koje su prosvjednici izgurani u rotondu, a zatim i kroz vrata. Potom su osigurani ostali katovi zgrade. Na kraju je interventna policija odmaknula svjetinu dalje od Kapitola. Cijela operacija trajala je oko dva sata od upada prosvjednika. Ovakvog napada na Kongres nije bilo otkako su ga spalili Britanci 1814. godine, napominje CNN.

Američka televizija dobila je potvrdu policije da je prosvjednica pogođena u grudi tijekom nereda u Kongresu podlegla ozljedama. Još uvijek je nepoznato tko je u nju pucao.

Pravi kaos vladao je ispred i u zgradi Kongresa SAD-a. Pristaše, još uvijek aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa ne priznaju izborni poraz i nakon sukoba s policijom probili su blokade, upali u zgradu Kongresa.Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. Policija je evakuirala članove Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile Trumpove pristaše. Reuters je objavio da je osoblje Senata na sigurno pospremilo certificirane rezultate izbornog kolegija.Jedan od prosvjednika zauzeo je pozornicu i na mikrofon objavio: "Trump je pobjednik izbora!"Mediji su javljali da je zgrada Kongresa u "lockdownu" zbog nasilnih prosvjednika.Iz Washintona za Dnevnik 3 javila se dopisnica HRT-a Branka Slavica

-
Puno je Trumpovih pristaša oko zgrade Kongresa koji su još jučer došli u Washington. Oko ponoći po hrvatskom vremenu počinje policijski sat. Najagresivniji dio pristaša ušli su u Kapitol i istjerali kongresnike s prebrojavanja rezultata. Ovako kaotičnih zbivanja nije dosad bilo. Ranjena je prosvjednica i nekoliko policajaca, rekla je.Kazala je i da su agresivni prosvjednici okružili novinare, vrijeđali ih i govorili da su izbori ukradeni. Istaknula je da informacije o svemu "cure na kapaljku" te dodala da je angažirana Nacionalna garda i poslana prema Kapitolu, kako bi se rasplelo stanje koje se tamo događa.

Na pitanje kolika je odgovornost Donalda Trumpa odgovorila je da je "vatra počela gorjeti na skupu ispred Bijele kuće".

- Bez obzira što je Trump uputio poruke za mir, on snosi odgovornost za ovu situaciju. On ne priznaje izborni poraz. Bilo je i prije gubitnika koji su se time teško nosili, ali nitko dosad nije odbijao prihvatiti činjenice, kazala je Branka Slavica.

Biden pozvao Trumpa da se obrati ljudima i zaustavi nerede

- Gledamo nešto što nikada nismo vidjeli, napad na našu demokraciju, na srce naše države, rekao je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u govoru iz svog ureda. Scene kaosa na Capitolu ne predstavljaju dušu Amerike, ne predstavljaju to tko smo mi. Radi se o maloj grupi ekstremista koji stvaraju kaos koji mora prestati. Riječi predsjednika znače bez obzira koliko je on dobar ili loš bio. Zato pozivam predsjednika Donalda Trumpa da se na nacionalnoj televiziji obrati ljudima i zaustavi nerede, kazao je i poručio Trumpu da u ovom trenutku pokaže vodstvo.

Aktivirana Nacionalna garda

Ministarstvo obrane aktiviralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu DC-u nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa probile policijski kordon i provalile u zgradu Kongresa na Kapitolu, javlja CNN.

Jonathan Hoffman, glavni glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je Nacionalna garda mobilizirana. Čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi objavili su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju predsjednika Donalda Trumpa da zatraži od prosvjednika da se odmah povuku.

Reakcije na nasilje u Washingtonu

Savjetnik Bijele kuće rekao je da je dio Trumpovih suradnika bijesan zbog toga što predsjednik ne želi učiniti više da zaustavi pobunu na Kapitolu. Savjetnik je rekao da suradnici samo što nisu molili Trumpa da istupi i da izjavu kako bi pokušao smiriti situaciju.

- On ne želi učiniti više od toga što čini sada, rekao savjetnik, a prenosi CNN.

Trump prvo nahuškao pa pozvao pristaše kod Kapitola da "ostanu mirni"

- Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana, rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru.

- Ali sad morate ići kući. Moramo imati mir. Moramo imati zakon i red. Znamo kako se osjećate, ali idite kući, idite u miru, mi vas volimo, vrlo ste posebni - rekao je Trump, koji nijednom riječju nije osudio nasilje i provalu u zgradu Kongresa.

Kaotične scene uslijedile su nakon što se Trump obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari. Pozvao je gomilu da krene prema Kapitolu, a poslije ih je dvaput na Twitteru pozvao da "ostanu mirni".

- Pozivam sve u američkom Kapitolu da ostanu mirni. Bez nasilja! Zapamtite, MI smo Stranka Zakona i Reda - poštujte zakon i naše izvrsne muškarce i žene u plavom. Hvala vam!,  naveo je.Gradonačelnica Washingtona potvrdila policijski sat, osudila "sramotno" ponašanje

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser pozvala je građane da ostanu kod kuće i osudila upad u zgradu Kapitola nazvavši to "sramotnim" ponašanjem. Potvrdila je da se policijski sat koji je već na snazi odnosi na sve osim na radnike ključnih službi.

- Provodit će se zakon i red i ovakvo ponašanje neće se tolerirati , rekla je Bowser i naglasila da će policija zapovijedati operacijom čišćenja zgrade Kapitola. Dodaje da dolaze policijske snage iz Virginije i Marylanda.

Twitter blokirao Trumpa na 12 sati 

Twitter je povukao objave Donalda Trumpa, blokirao njegov račun na 12 sati i zaprijetio mu trajnim uklanjanjem, što su dosad neviđene mjere donesene nakon nasilja njegovih pristaša koji su u srijedu htjeli spriječiti potvrdu rezultata američkih predsjedničkih izbora.

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu. Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena.

Trump je u međuvremenu na Twitteru osudio Pencea "koji nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav" pošto nije jednostrano blokirao verifikaciju elektorskih glasova.

Prosvjednici su se u jednom trenutku domogli i ureda predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je prethodno premještena na sigurnu lokaciju. Na područje Kapitola razmještena je nacionalna garda Virginije. Pence je zatražio da svako nasilje prestane i pozvao prosvjednike da odmah napuste zgradu. Najavio je da će svatko od njih biti kazneno gonjen. Nekoliko je zastupnika osudilo "pokušaj državnog udara" u organizaciji predsjednika na odlasku.

Trumpovi pristaše na ulicama Atlante, Denvera, Phoenixa, Salt Lake Cityja

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa okupile su se ispred zgrada državnih uprava u brojnim gradoima uključujući Atlantu, Denver, Phoenix i Salt Lake City dok su njihovi istomišljenici upali u Kapitol u Washingtonu, javljaju lokalni mediji. Prosvjednici su ušli u zgradu državne upravu u Topeki u Kansasu, no skup je protekao u redu, javlja televizija KSNT. Nema dojava o nasilju unatoč bijesu protrumpovih prosvjednika koji ponavljaju neutemeljene optužbe predsjednika o izbornoj krađi.

Pence poručio Trumpu da nema ovlasti odbaciti glasove elektora

Američki potpredsjednik Mike Pence je rekao da nema ustavne ovlasti jednostrano prihvatiti ili odbiti glasove izbornih elektora, ali je pozdravio napore dijela republikanskih zastupnika da ulože prigovore na navodne nepravilnosti.

Trump je zatražio od svog potpredsjednika da blokira kongresnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora unatoč tome što Pence nema ovlasti za to.  Pence je nakon toga u izjavi objavljenoj prije početka zajedničke sjednice oba doma Kongresa rekao da nema ovlasti učiniti to što Trump od njega traži. 

Trumpov sin Eric zagrijavao je ranije tijekom dana mnoštvo, koje je mahalo zastavama, neutemeljenim teorijama urota.

- Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?,  pitao se Eric, a prosvjednici su vikali "Ne".

Sve savezne države potvrdile su da je demokrat Biden pobjednik izbora s 306 glasova elektora te da su propali Trumpovi pokušaji osporavanja njegove pobjede na sudovima diljem zemlje. Biden je dobio i sedam milijuna glasova građana više, ali Trump odbija priznati rezultate izbora.

- Mogu lagati, mogu varati, mogu krasti. Moj otac je pokrenuo pokret i ovaj pokret nikad, baš nikad neće umrijeti, rekao je Eric.

U području je mobilizirano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su šef policije u Washingtonu Robert Contee i drugi dužnosnici.

Trumpovi pristaše pokušali su se jučer približiti Trgu Black Lives Matter u Washingtonu, a zaustavila ih je policija koja je upotrijebila suzavce i palice da ih rastjera.Sjednica prekinuta

Izborni dužnosnici glavnih stranaka i neovisni promatrači rekli su da nema dokaza značajne prevare na izborima 3. studenog na kojima je Biden osvojio sedam milijuna glasova više od Trumpa. Biden je osvojio 306, a Trump 232 elektorska glasa. Trump odbija priznati poraz i pokušao je osporiti rezultat na više sudova u zemlji, ali mu to nije pošlo za rukom.

Očekivalo se da će se potvrda u Kongresu, inače formalnost, oduljiti na nekoliko sati jer su republikanci najavili da će uložiti prigovore na rezultate iz nekih saveznih država, počevši od Arizone. Čelnik većine u Senatu Mitch McConnell osudio je te napore.

- Ako bi ove izbore preokrenuli puki navodi gubitničke stranke, naša demokracija ušla bi u spiralu smrti, rekao je McConnell koji je pomogao Trumpu da ostvari neka od najvećih postignuća u mandatu, uključujući smanjenje poreza i potvrđivanje konzervativne kandidatkinje za Vrhovni sud.

- Birači, sudovi i države su se svi izjasnili, rekao je McConell u Senatu i dodao da bi osporavanje rezultata "zauvijek uništilo našu republiku".

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer nazvao je napore republikanaca "pokušajem puča". "Kongres ne odlučuje o ishodu izbora. To čine ljudi", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!