15:06 / 18.04.2018.

Autor: I.B./S.M./HRT

Šešelj gazio hrvatsku zastavu; hrvatska delegacija prekinula posjet Srbiji

Foto: Twitter(@BIRN_BTJ)

Foto: Twitter(@BIRN_BTJ)

Foto: - / -

U srbijanskoj Narodnoj skupštini dogodio se incident tijekom posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva.
U srbijanskoj Narodnoj skupštini u Beogradu dogodio se incident tijekom posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva zbog kojega je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prekinuo dvodnevni posjet Srbiji.

U predvorju Skupštine osuđeni ratni zločinac i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem gazio je hrvatsku državnu zastavu te psovao hrvatsku delegaciju.Nakon konzultacija predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića s premijerom Andrejom Plenkovićem odlučeno je da hrvatska delegacija prekida posjet zbog neciviliziranog, neprihvatljivog i osuđujućeg čina nepoštovanja hrvatske zastave i simbola.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, Vlada RH i brojni hrvatski političari osudili su Šešeljev potez.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Gojković: Nepoštovanje državnih simbola Hrvatske je nedopustivo

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković u međuvremenu je najoštrije osudila brutalni pokušaj Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog sabora, javlja Beta. Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom, povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je, i uvreda je i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva, istaknula je Gojković u priopćenju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić osudila je ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije

Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija koji se nalaze u prijatelјskom posjetu našoj zemlјi nije ponašanje koje predstavlјa Srbiju, kazala je Brnabić u svome priopćenju.

Kao predsjednica Vlade Srbije apeliram na sve aktere na političkoj sceni da se ponašaju u skladu s cilјevima koje smo kao društvo postavili – da idemo naprijed i budemo primjer države koja, kroz suradnju sa svima, osnažuje vlastito društvo i aktivno doprinosi razvoju sveukupnih odnosa u regiji i Europi. Srbija treba nuditi rješenja za sve izazove koje imamo, umjesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo.

Nedavnim posjetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i sastankom s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović odnosi dviju država dobili su novu dinamiku. Izjave svih naših dužnosnika, sastanci i potezi koji su nakon toga uslijedili dodatno su potvrdili opredjelјenje Srbije da s Hrvatskom razvijamo dobrosusjedske odnose. To je put koji smo odabrali jer je Srbija duboko posvećena regionalnoj suradnji i postizanju stabilnosti u cijeloj regiji, kazala je Brnabić.

Ovakvo ponašanje ne predstavlјa vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana. Srbija je iskreno i duboko posvećena suradnji, razumijevanju i dijalogu. To su vrijednosti Srbije koja je okrenuta bolјoj budućnosti za sve naše građane, kao i za sve stanovnike ove regije, navodi se u priopćenju premijerke Brnabić.

Prеdsjеdnik Srbijе Аlеksandar Vučić kazao je da je Šešeljevo ponašanjе nеdоpustivо te da оsuđujе svaku vrstu nasilja i prijеtnji

Prеdsjеdnik Srbijе Аlеksandar Vučić za RTS je komentirao incident koji je izazvaо Vоjislav Šеšеlj, rekavši da je takvо pоnašanjе nеdоpustivо te da kaо prеdsjеdnik državе оsuđujе svaku vrstu nasilja i prijеtnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!