17:30 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Šest mjeseci kasnije, obitelji žrtava bejrutske eksplozije traže istinu

Obitelji žrtava bejrutske eksplozije traže istinu

Obitelji žrtava bejrutske eksplozije traže istinu

Foto: Mohamed Azakir / Reuters

Članovi obitelji žrtava bejrutske smrtonosne eksplozije u kolovozu zatražili su da libanonske vlasti objave nalaze istrage te eksplozije.


Preživjeli, držeći fotografije žrtava, okupili su se u blizini luke kako bi obilježili šest mjeseci od kataklizmičke eksplozije u kojoj su poginule najmanje 193 osobe, 6000 je ozlijeđeno, a stotine ljudi ostale su bez domova.

Eksploziju 4. kolovoza izazvale su tone amonijeva nitrata, koji je bio neadekvatno uskladišten u luci.

- Prošlo je šest mjeseci, a još nema odgovora pravosudnih i političkih vlasti o tome tko je odgovoran za stradanje naše djece, rekla je za dpa Hiam Bekai, koja je u eksploziji izgubila 30-godišnjeg sina.

Do sada istražitelji nisu rekli tko je u luku dopremio amonijev nitrat.

- U početku je vlada rekla da će trebati pet dana da se otkrije krivac, rekla je Fatima Harb, čiji je sin Mohamed poginuo u eksploziji. Ali do sada ne znamo ništa. Znamo samo da su nam djeca poginula. Želimo istinu, samo to, dodala je.

Obitelji žrtava više su puta zatražile međunarodnu istragu eksplozije. Libanonske vlasti odbile su taj prijedlog i umjesto toga imenovale bivšeg suca vojnog suda da istraži eksploziju.

U srijedu je Human Rights Watch kritizirao Libanon jer pravda ni šest mjeseci nakon eksplozije nije zadovoljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!