12:38 / 10.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Šest mrtvih u požarima na američkoj zapadnoj obali

Foto:  San Diego Humane Society/Handout via REUTERS

Foto: San Diego Humane Society/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Guverner države Washington, Jay Inslee, rekao je da je u devet velikih požara izgorjelo više od 133.000 hektara u 24 sata, više nego dvostruka površina izgorjela u cijeloj 2019. godini.
Prizori pakla i apokaliptično nebo nakon suše i jakih vjetrova: požari i dalje haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država, gdje su odnijeli šest života.

- Požari u Kaliforniji: tri osobe poginule, tisuće napustile domove

Jednogodišnje dijete i roditelji stradali su u pokušaju bijega pred vatrom u državi Washington, objavio je ured šerifa u okrugu Okanogan.

Žarišta požara protežu se od države Washington, na sjeveru kod granice s Kanadom, do San Diega na jugu Kalifornije.

- Između njih u Oregonu je izgorjelo 120.000 hektara i u najmanje pet mjesta zbog požara, neviđenih u povijesti države, očekuju se brojne žrtve i velika materijalna šteta, dok traju masovne evakuacije, rekla je guvernerka Kate Brown.

Dvije osobe su pronađene mrtve u srijedu u Oregonu, rekao je šerif okruga Marion, a lokalni mediji navode da je riječ o 12-godišnjaku i njegovoj baki.

Jody Evans, stanovnica okolice Detroita, objasnila je da joj se činilo da je u "paklu" dok je bježala od plamenova koji su prijetili njezinoj kući.

Nošena vjetrom, vatra se širila obalom. U Kaliforniji bjesni više od dvadeset požara. Vatra je ove godine progutala rekordnih više od 10.000 četvornih kilometara.

- Tri osobe smrtno su stradale na sjeveru države, navele su vlasti okruga Butte.

U San Franciscu su se stanovnici probudili pod narančastim apokaliptičnim nebom. Gotovo 1000 policajaca borilo se s vatrom na više od 65.000 hektara blizu Fresna.

Guverner države Washington, Jay Inslee, rekao je da je u devet velikih požara izgorjelo više od 133.000 hektara u 24 sata, više nego dvostruka površina izgorjela u cijeloj 2019. godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!