Šest šefova država, među kojima Milanović, uputilo Apel za Sredozemlje

03.08.2023.

12:18

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Šest šefova država skupine Arraiolos, uključujući hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, pozvalo je u zajedničkoj izjavi države Sredozemlja, EU i međunarodnu zajednicu da se uključe u napore za zaustavljanje učinaka klimatske krize koji su teško pogodili i sredozemnu regiju, priopćio je Ured predsjednika.


Zbog katastrofalnih šumskih požara i drugih prirodnih katastrofa s kojima se suočavaju ljudi i države na području Sredozemnog mora, predsjednici država skupine Arraiolos iz Sredozemlja telefonski su dogovorili i prihvatili zajedničku deklaraciju "Apel za Sredozemlje".

Cilj deklaracije je podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize, navodi u četvrtak Ured predsjednika. 

Uz predsjednika Milanovića, deklaraciju su prihvatili grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou, talijanski predsjednik Sergio Mattarella, predsjednik Malte George Vella, portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Predsjednici su se složili da nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga.

- Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize, stoji u zajedničkoj deklaraciji.

Šefovi država šest zemalja Sredozemlja i članovi skupine Arraiolos obvezuju se da će potpuno podržati zajedničko djelovanje i inicijative te apeliraju na Europsku uniju, ostale zemlje Sredozemlja i međunarodnu zajednicu da to pitanje drže visoko na svojoj političkoj agendi, ističe se u Apelu.

Deklaracija upozorava da je, kao što se i očekivalo, klimatska kriza stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o klimatskom izvanrednom stanju.

- Glavni tajnik UN-a krajem srpnja nazvao je aktualnu krizu stanjem globalnog ključanja. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije nego i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života, zaključuje se u deklaraciji.

Skupina Arraiolos ime je dobila po portugalskom gradu u kojem je 2003. održan prvi sastanak predsjednika država članica EU-a s parlamentarnim i polupredsjedničkim sustavima.

Predsjednici zemalja članica EU-a bez izvršnih ovlasti redovito se u okviru skupine Arraiolos sastaju na godišnjim neformalnim sastancima i razgovaraju o pitanjima važnima za Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!