23:50 / 18.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Šestero ljudi osuđeno na smrt nakon linča tvorničkog menadžera u Pakistanu

Menadžer je spaljen u prosincu

Menadžer je spaljen u prosincu

Foto: Akhtar Soomro / REUTERS

U Pakistanu je u ponedjeljak šest muškaraca osuđeno na smrt nakon suđenja za linč šrilankanskog menadžera u tvornici odjeće prošle godine, rekao je javni tužitelj.

Brojni bijesni radnici u pakistanskom gradu Sialkotu u prosincu su mučili i spalili čovjeka zbog optužbi za bogohuljenje koje je tadašnji policijskih službenik povezao s uklanjanjem postera s islamskim svetim tekstovima.


Na snimkama se vidi kako su žrtvu otjerali na krov, pretukli palicama, zatim odvukli na ulicu, skinuli i zapalili. Jedan čovjek koji mu je pokušao pomoći izguran je u stranu, prema snimkama na društvenim mrežama koje su šokirale obje nacije.


Sud u Lahoreu također je osudio na doživotni zatvore devet osoba, dok je s pet godina zatvora kažnjena jedna osoba, a dvogodišnjim zatvorom 72 osobe, stoji u priopćenju javnog tužitelja.


U priopćenju stoji i da je generalni direktor tvornice Rajco Factory Piryantha Kumar u Sialkotu ubijen zbog toga što ga je svjetina optužila za bogohuljenje. Navodi se da je kasnije ta masa bijesnih radnika oskvrnavila mrtvo tijelo i isto spalila.


Od suda nije bilo trenutne potvrde presude.


Linčevi zbog optužbi za bogohuljenje, zločin koji može biti kažnjen smrtnom kaznom, česti su u većinski muslimanskom Pakistanu. Tvornički incident dogodio se u srcu industrijske regije Pakistana.


Tužitelj je rekao kako se sudilo oko 89 osoba.


Iako pakistansko pravosuđe još uvijek izriče smrtne kazne, one se rijetko izvršavaju s obzirom na moguće ukidanje u okviru reformi povezanih s trgovinskim sporazumom s EU-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!